Rijksweg 232, 6582 AB te Heumen

Omschrijving

Het op de achtergevel van de villa aansluitende voormalige KOETSHUIS met werkplaats, thans horeca gelegenheid, heeft één bouwlaag en zolder op langgerekt rechthoekig grondplan. Dit bouwdeel vormt het relatief smalle en langgerekte verbindingslid tussen het woonhuis enerzijds en de voormalige brouwerij anderzijds. De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De lange gevel aan de zijde van de oprijlaan heeft vier korfboogvormig afgesloten inrijpoorten (thans dichtgezet met glazen invullingen). Bij de aansluiting met het woonhuis bevindt zich een deur en een vierruits raam, beide met halfrond bovenlicht (V-roede). Bij de aansluiting met de brouwerij is in de hoek een nieuwe entree uitgebouwd. De lange gevel aan de tuinzijde wordt nagenoeg helemaal aan het zicht onttrokken door een moderne serre met pannen schilddak. Bij de aansluiting met het woonhuis bevindt zich een deur en een vierruits raam met luiken. Het langgerekte ZADELDAK is gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De dakgoot is afgezet met een gezaagde druiplijst met zigzagmotief. Op het nokuiteinde tegen de brouwerij steekt een gemetselde schoorsteenpijp omhoog. De doorsnede van de pijp ontwikkelt zich van vierkant, via achthoekig naar rond. De RUIMTELIJKE INDELING van het koetshuis omvat het achterhuis van de villa (toiletten en bijkeuken met terrazzovloer, muurkast en troggewelven); de werkplaats (thans als keuken in gebruik), en de eigenlijke stalling voor de koetsen en wagens (vier stijlen waarop een dekbalk in de lengterichting van het gebouw ondersteunen een enkelvoudige balklaag); en aan weerszijden van de schoorsteen twee stookplaatsen voor de ketels op de verdieping van de achterliggende brouwerij.

Voormalig KOETSHUIS.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en duidelijk herkenbaar voorbeeld van een groot koetshuis bij een brouwerij. Het object wordt gekenmerkt door de functionele opzet met een reeks grote inrijpoorten aan de zijde van de oprijlaan.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het voormalige bierbrouwerijcomplex "Bergzicht".

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een economische activiteit, in casu het onderkomen van de voor de bierproduktie benodigde transportmiddelen paard en wagens.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. Garage(K)