Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523957
Complexnummer
523955 - Den Aller
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82890/101
Kadastrale aanduiding
Putten I 2108
Diermenseweg 3, 3882 RX te Putten

Omschrijving

BAKHUIS op rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen en afgesloten met een zadeldak belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. Achter op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen met rookkap en aan voor- en achterzijde bevinden zich geprofileerde windveren. De afwatering vindt plaats via bakgoten. De gevels zijn gemetseld in kruisverband. De kozijnen van de gevelopeningen zijn witgeschilderd. Deuren en luiken zijn zwartgeschilderd in combinatie met rood en wit voor de kozijnen. De luiken zijn aan de buitenzijde zwart. De vensters vallen op door de diagonale roedeverdeling. De VOORGEVEL (gericht naar de boerderij) heeft in de eerste bouwlaag in het midden een deur, geflankeerd door ramen met luiken. In de top van de gevel bevindt zich een keperboogvormig raam met dubbele luiken. Ongeveer in het midden van de RECHTER ZIJGEVEL bevinden zich dubbele openslaande deuren met een dicht onderpaneel en grote ruiten met diagonale houten roeden. Voor de ruiten bevinden zich luiken met de reeds beschreven kleurverdeling. Ongeveer in het midden van de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een venster met luiken. In de ACHTERGEVEL zijn dubbele deuren geslagen. Het INTERIEUR heeft een verdieping, gecreëerd door een houten vloer, toegankelijk via een luik. Achter in de ruimte bevindt zich nog de verlaagde schouw.

Waardering

BAKHUIS (complexonderdeel 2) uit het laatste kwart van de negentiende eeuw

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een bakhuis op en boerenerf. Het bakhuis valt op vanwege de grootte en fraaie detaillering welke verwijst naar relatie met landgoed Oldenaller (rijke roedeverdeling en luiken).

-\tVan stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523955. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
decoratieve roedeverdeling