Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Den Aller' vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, met een oudere kern en gelegen op een oudere bouwplaats. Het complex is gelegen aan de verharde Diermenseweg (voorheen Allersteeg) in het buurtschap Diermen, ten zuidwesten van de van rijkswege beschermde buitenplaats Oldenaller. Het beschermde complex wordt gevormd door de volgende onderdelen:

1 BOERDERIJ 2 BAKHUIS 3 SCHUUR 4 Vierroedige HOOIBERG 5 Tweeroedige HOOIBERG 6 SCHAAPSKOOI

Het erf is parallel aan een van de verharde lanen gelegen die het landgoed Oldenaller doorkruisen, op de plaats van het oude Huis Den Aller, dat in het begin van de negentiende eeuw werd afgebroken. Achter de boerderij bevindt zich nog altijd het omgrachte terrein van dit versterkte huis. Gevonden ringfunderingen onder de boerderij zelf, zouden kunnen wijzen op een kleinere voorganger van de boerderij.

De BOERDERIJ ligt parallel aan de laan, met het BAKHUIS ten zuiden van de boerderij, haaks op de zijgevel. De SCHUUR ligt op het achtererf met de voorgevel gericht naar de laan. De SCHAAPSKOOI ligt op enige afstand, ten zuidoosten van de boerderij nabij een gedeelte van de oude omgrachting, evenals de twee HOOIBERGEN. De erfonderdelen zijn goed bewaard gebleven. De boerderij heeft enige wijzigingen ondergaan toen in de boerderij een gang werd aangebracht met trappartij naar de verdieping, waar slaapkamers zijn ingericht. Het erf bestaat voorts nog uit een gereconstrueerde schaapskooi, een nieuwe schuur en een jongere hooiberg die buiten de bescherming vallen.

Complexwaardering

Boerderijcomplex van BOERDERIJ, BAKHUIS, SCHUUR, vierroedige HOOIBERG, tweeroedige HOOIBERG en SCHAAPSKOOI uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerderijcomplex uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De boerderij valt op vanwege de omvang, en de opmerkelijke detaillering van de voorgevel en het bakhuis, die aangeeft dat het hier om een boerderij bij een landgoed gaat. Het erf is redelijk compleet bewaard gebleven.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde bezit.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller. De boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.