523968 - Noorderheide
Nunspeet E 1752
Vierhouten, Drie Piramides

Omschrijving

Drie PIRAMIDES' (5) (Peter Paul, Miesje en Daniël George) gebouwd door D.G. van Beuningen van zwerfkeien. De keien zijn gestapeld tot een kegelvorm die herinnert aan de steenhopen die o.a. in de Alpen gebruikt worden als wegwijzer. De zogenaamde piramides' zijn o.a. opgedragen aan diverse kleinkinderen van D.G. van Beuningen zoals Peter Paul en Miesje. De Peter Paul piramide wordt ook wel de Toren van Babel genoemd. In Miesje zou zich een koker met tekstrol bevinden. In 2009 en 2010 zijn Peter Paul en Daniël George gerestaureerd. Tijdens de restauratie kwamen enkele flessen tevoorschijn. Die zijn weer erin gebracht.

Waardering

Drie 'PIRAMIDES' behorende tot de historische buitenplaats Noorderheide gebouwd door D.G. van Beuningen.

- \tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van folly's uitsluitend gebruikt als stoffering van het landschap. De objecten bezitten door vorm en materiaalgebruik een hoge zeldzaamheidwaarde.

- \tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de situering langs een der wegen door het landgoed Noorderheide. De piramides zijn van bijzondere betekenis voor het aanzien van het betreffende deel van het landgoed en vormen een essentieel onderdeel van het complex Noorderheide.

- \tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de aanleg en het beheer door D.G. van Beuningen en diens nazaten van de buitenplaats Noorderheide.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Beuningen, D.G. van ; Gelderland