523968 - Noorderheide
Nunspeet E 2327
Elspeterbosweg 173, 8076 RB te Vierhouten

Omschrijving

Traditionalistische DUBBELE DIENSTWONING (6) met enige invloed van de Engelse cottagebouw naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier, gelegen aan de noordzijde van de oprijlaan naast het toegangshek van de buitenplaats NOORDERHEIDE. Het pand heeft in de loop der jaren diverse wijzigingen ondergaan die echter van ondergeschikt belang zijn. De interieurs van de woningen zijn gemoderniseerd en aan de achterzijde is een lage aanbouw onder een zadeldak toegevoegd waarbij in vormgeving en materiaalgebruik aansluiting is gezocht bij de hoofdbouwmassa. Het pand is gebouwd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een met rode leipannen gedekt fors zadeldak met de nok iets verdraaid ten opzichte van de weg. Op de nok bevinden zich twee hoge bakstenen schoorstenen. Het achterschild is voorzien van drie waarschijnlijk later toegevoegde dakkapellen. De in eikenhout uitgevoerde ramen zijn recent deels vernieuwd in dezelfde vorm. De bakstenen gevels zijn opgetrokken op een tufstenen plint en zijn gemetseld in Vlaams verband. De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en heeft links een door een segmentboog afgesloten doorgang met een smeedijzeren hekwerk waarin een poortje. Ter rechterzijde hiervan bevindt zich een van een rechtgesloten tufstenen omlijsting voorziene ingang met een verdiept gelegen meeruits deur met links één en rechts twee door rollagen afgesloten vensters met zesruits ramen. Boven de ingang bevindt zich een steentje met een afbeelding van een vogel waarboven zich vervolgens een koperen luifel bevindt met twee bronzen monogrammen. Uiterst rechts bevindt zich uitgebouwd geveldeel onder een aangekapt lessenaarsdak gedekt met leipannen. In de korte linkerzijde van de uitbouw bevindt zich links een verdiept gelegen meerruits deur en rechts een klein venster met een enkelruits raam. An de voorzijde bezit de uitbouw links een deurtje en rechts een venster met een driedelig raam. De LINKER ZIJGEVEL heeft op de begane grond een door een segmentboog afgesloten doorgang. De verdieping bezit een door een segmentboogje afgesloten venster met een stolpraam. De ACHTERGEVEL bezit twee deuren en twee vensters met zesruits ramen. In het geveldeel links van de nieuwe aanbouw bevindt zich een klein venster met een enkelruits raam. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een door een segmentboogje afgesloten deur met een viertal ruiten en rechts een rechtgesloten venster met een zesruits raam. De verdieping bezit een klein door een segmentboogje afgesloten klein venster voorzien van een stolpraam.

Waardering

DUBBELE DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats 'Noorderheide' naar ontwerp van ir. F.A. Eschauzier.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van zorgvuldig gedetailleerde traditionalistische dienstwoning uit het Interbellum naar ontwerp van F.A. Eschauzier. Het ontwerp wordt gekenmerkt door hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Deze komen onder meer tot uitdrukking in de evenwichtige opbouw van de gevels, de toepassing van duurzame en bijzondere materialen als leipannen, tufsteen en de toepassing van bronzen monogrammen ter versiering van de dakoverstek..

- \tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de situering aan de ingang van het landgoed Noorderheide. De dienstwoning markeert de toegang tot het direct rond het landhuis gelegen terrein en vormt tevens een functioneel onderdeel van het complex Noorderheide.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

van Beuningen, D.G. ; Gelderland