Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523984
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Plakke
Complexnummer: 
523983 - De Plakke
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82890/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Nunspeet
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nunspeet
X-Y coördinaat: 
181962 - 489753

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

BOERDERIJ (1) van het hallehuistype gebouwd op een rechthoekige plattegrond en één bouwlaag tellende onder een afgewolfd zadeldak gedekt met riet. In het rechter zijschild bevindt zich een hoog opgaande gemetselde schoorsteen. De uit verschillende perioden daterende gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband.

De VOORGEVEL (noordgevel) is voorzien van een gepleisterde plint en houten vensters en een deur die aan de bovenzijde afgesloten zijn door een rollaag. De vensters op de begane grond zijn alle voorzien van opgeklampte luiken. De gevel bestaat uit vijf traveeën. De hoofentree is gelegen in de tweede travee en bevat een opgeklampte deur en een tweeruits bovenlicht. Links van de ingang bevindt zich een klein venster met een vierruits raam. Rechts van de hoofdingang bevinden zich twee vensters met zesruits schuiframen en laag deurtje.

De LINKER ZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit links de zijgevel van het achterhuis en rechts de zijgevel van het voorhuis. In het geveldeel van het achterhuis bevindt zich een mestluik en twee ijzeren stalramen alsmede een houten tweeruits stalraam. De gevel van het voorhuis bezit een vierruits ijzeren kelderlicht alsmede een onder de dakrand geplaatst vierruits ijzeren raampje. Rechts bevindt zich een opgeklampte deur. De symmetrische ingedeelde ACHTERGEVEL (zuidgevel) heeft in het midden de dubbele segmentboogvormige deeldeur aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met sluitsteen. Aan weerszijden van de deeldeur bevindt zich een getogen zesruits ijzeren stalraam. Uiterst links en rechts bevindt zich een mestdeur. De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van het voorhuis gevolgd door de zijgevel van het achterhuis. Op de begane grond van de zijgevel van het voorhuis bevindt zich links een venster met twee gekoppelde zesruits ramen, een liggend venster met een tweeruits raam en een klein enkelruits raampje. In de zijgevel van het achterhuis bevinden zich vier mestluiken. Het sobere INTERIEUR bezit nog diverse oorspronkelijke onderdelen zoals in het voorhuis onder meer balkenplafonds, paneeldeuren en een schouw met in het achterhuis onder meer een hilde, ankerbalkgebinten en een paardenstal.

Waardering

BOERDERIJ (1) van het hallehuistype, in huidige vorm daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het hoofdobject vormend van het boerderijcomplex De Plakke'

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hallehuisboerderij gaaf in structuur en detaillering die voornamelijk in de tweede helft van de negentiende eeuw tot stand is gekomen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de boerderij met de andere onderdelen van het complex De Plakke'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij van het hallehuistype als onderdeel van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPlakkewegje138071 SWNunspeet

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NunspeetA849
NunspeetA845
NunspeetA850
NunspeetA846
NunspeetA847
NunspeetA851
NunspeetA848

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Hallehuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501900globaalverbouwing

Boerderij met mogelijk oudere kern.

Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee