Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524217
Complexnummer
524216 - kapel en toegangshek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82673/113
Kadastrale aanduiding
Leusden F 6675
Bij Hamersveldseweg 51, 3833 GL te Leusden

Omschrijving

Complexonderdeel 1

Het TOEGANGSHEK gesitueerd aan de westzijde van de begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk St. Jozef dateert uit 1916. Het hek in de stijl van Berlage is een ontwerp van de architect H. Kroes. Het hek bestaat uit twee hekpijlers op een vierkant grondplan, waartussen een tweevleugelig, draaibaar spijlenhek is geplaatst. Aan de buitenzijde van de hekpijlers staat een lager spijlenhek. De hekpijlers zijn opgetrokken in gele verblendsteen boven een bredere voet van zwarte verblendsteen. De vier hoeken zijn voorzien van profielstenen tussen rode verblendstenen blokken. De pijlers worden bekroond door een keperboogvormige natuurstenen afdekplaat, waarop parafernalia zijn aangebracht. Op de linker pijler staat aan de buitenzijde een duif met olijftak en aan de zijde van de begraafplaats de letter Omega en op de rechter pijler een pauw en de letter Alpha. Alpha en Omega, de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet zijn symbolisch voor Christus. De duif met olijftak staat voor vrede, de pauw voor onsterfelijkheid of opstanding.

Het tweevleugelig, draaibaar spijlenhek is aan de bovenzijde getoogd. Aan de onderzijde van het hek is tussen de spijlen een tweede rij halfhoge spijlen geplaatst. De spijlen worden bekroond door een vergulde pijlpunt en de middenstijl door een granaatappel.

Het spijlenhek aan weerszijden van de hekpijlers heeft dezelfde keperboogvormige bekroningen boven de verbindingsstijlen als de natuurstenen bekroning van de hekpijlers. Dit motief komt ook terug in de bekroning van de pinakels van de kapel op de begraafplaats.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een toegangshek in de stijl van Berlage uit 1916 van de architect H. Kroes versierd met christelijke symbolen. Tevens is het hekwerk van ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de begraafplaats en de aldaar gesitueerde kapel van dezelfde architect.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524216. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kroes, Herman ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur