Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524221
Complexnummer
524219 - Middelbroek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82886/79
Kadastrale aanduiding
Leusden K 315
Bij Leusbroekerweg 1, 3832 BG te Leusden

Omschrijving

Complexonderdeel 2

De VEESCHUUR van het boerderijcomplex Middelbroek uit 1876 ligt op enige afstand van de weg aan de noordzijde van de Leusbroekerweg. Rechts van de veeschuur staat in dezelfde rooilijn de boerderij. De veeschuur op een rechthoekig grondplan heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met moderne grijze betonpannen. De gevels zijn opgetrokken van grauwe baksteen in kruisverband, afkomstig van de oude boerderij. De voorgevel (zuidzijde) heeft in het midden een getoogde dubbele deeldeur met daarboven een hooiluik en met aan weerszijden een getoogd gietijzeren venster. Geheel links is modern venster geplaatst. Rechts bevindt zich het tweelichtsvenster van het vertrek in de schuur, waar zich oorspronkelijk de waterstookplaats bevond. De achtergevel is gedeeltelijk gewijzigd met vierkante betonnen stalramen op de begane grond. Op de zolderverdieping bevindt zich het oorspronkelijke zolderluik.

De rechterzijgevel heeft een zestal getoogde, opklampte staldeuren en een tweetal stalvensters. Tegen de linkerzijgevel is een schuur aangebouwd die voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een veeschuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Tevens is de veeschuur van ensemblewaarde in functionele en ruimtelijke samenhang met de naastgelegen boerderij en van landschappelijke waarde vanwege de markante situering langs de Leusbroekerweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524219. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1876
1876
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beaufort, de ; Utrecht
opdrachtgever