Inleiding complex

Het BOERDERIJCOMPLEX aan de Leusbroekerweg, genaamd Middelbroek, bestaande uit een LANGHUISBOERDERIJ en naastgelegen VEESCHUUR is in 1876 gebouwd in opdracht van de familie De Beaufort van het landgoed De Boom. De boerderij is gebouwd op de plaats van een oudere voorganger. Van het vrijgekomen bouwmateriaal van de oude boerderij is de veeschuur opgetrokken. Het complex maakt deel uit van een reeks boerderijen aan de noordzijde van de Leusbroekerweg, die voor het merendeel behoren tot het landgoed De Boom. De boerderij is in 1958 verbouwd, waarbij met name het interieur werd gemoderniseerd. De oorspronkelijke schuifvensters in de voorgevel zijn vervangen door vaste vensters met een bovenlicht. In de linkerzijgevel werd een nieuwe vensterpartij geplaatst en zijn de stalvensters vernieuwd. De veeschuur was oorspronkelijk in gebruik als varkensstal en potstal voor jongvee, de laatste vijftig jaar alleen nog als varkensstal. Rechtsvoor in de veeschuur is een vertrek, waar zich een stookplaats bevond voor waterkoken en bereiden van veevoeder.

Omschrijving complex

Het boerderijcomplex, met parallel aan elkaar rechts de boerderij en links de veeschuur, ligt op enige afstand van de weg aan de noordzijde van de Leusbroekerweg. Evenwijdig aan de weg ligt een sloot. Voor de boerderij bevindt zich een gazon en voor de schuur een weiland met enkele hoogstamfruitbomen. De toegang tot het erf wordt aan de weg gemarkeerd door een hek met gemetselde hekpijlers waarop de naam Middelbroek staat vermeld. Ten zuiden van de Leusbroekerweg ligt het park met hoofdgebouw en bijgebouwen van het landgoed De Boom. Het complex omvat de volgende complexonderdelen:

1. langhuisboerderij 2. veeschuur

Waardering complex

Het complex is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een langhuisboerderij en veeschuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, alsmede van ensemblewaarde als oorspronkelijk onderdeel van het landgoed De Boom. Tevens is het complex van situationele waarde vanwege de visuele relatie met het aan de overzijde van de weg gelegen park met hoofdgebouw van het landgoed De Boom en vanwege de markante situering in een reeks van boerderijen aan de noordzijde van de Leusbroekerweg.