525068 - Melkerij Hofstede Oud-Bussem
Flevolaan 39, 1272 PB te Huizen

Inleiding

Ten oosten van het hoofdgebouw gelegen voormalige ZAADDROGERIJ uit 1925, behorend tot het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem". De door architect W. de Gooijer ontworpen zaaddrogerij maakte onderdeel uit van de Zweedse suikerfabriek Svenska Sockerbeet Aktibolaget. In het gebouw werd in de "slappe" wintermaanden bietenzaad gedroogd, geschoond en gemengd. Door het binnenhalen van dergelijke bedrijfsvreemde activiteiten werd getracht de verliezen bij de melkerij te compenseren. Sinds 1947 doet het gebouw dienst als theater.

N.B. De latere aanbouwen tegen de noordwest- en de noordoostgevel zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken zaaddrogerij van één bouwlaag onder een fors zadeldak met een ruim overstek boven de langsgevels en een dekking van rode verbeterde Hollandse pannen. Elk dakvlak telt vier dakkapellen op rij, elk voorzien van een zesruits liggend raam en een plat dak. Op de nok staan twee zinken ventilatiekokers met kegeldak. De hoge witgesausde buitenmuren zijn gemetseld in Vlaams verband met enigszins terugliggende voeg: de begane grond in geel(rode) machinale waalsteen, de driehoekige puntgevels in rode dito baksteen. In de vier gevels bevinden zich hoog aangebrachte negenruits liggende vensters: in de kopgevels links en rechts één, in de noordoostgevel vijf, en in de zuidwestgevel vier. Laatstgenoemde gevel heeft in het midden een opgeklampte deur waarin een zesruits raam, en links een eerste steen van crèmekleurig kalksteen met de volgende tekst: "ING. HENDRIK C. TRANCHELL./ PRES. COMM./ DOCT. JUR.N.W. LUNDBLAD./ COMM./ DOCT. PHIL.K. TJEBBES/ COMM./ 26 SEPT. 1925." In het midden van de kopse zuidoostgevel bevindt zich beneden een opgeklampte deur waarin een zesruits raam en ter hoogte van de verdieping een opgeklampte zolderdeur waarboven een stalen hijsbalk (I-balk). In het interieur rust de zoldervloer boven het middengedeelte van de begane grond op twee betonnen dwarsliggers die beide ondersteund worden door twee stalen kolommen. De zolder heeft een met brede delen beschoten gordingenkap rustend op houten kapspanten.

Waardering

De voormalige zaaddrogerij is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Melkerij Hofstede Oud-Bussem" en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een zaaddrogerij uit het interbellum.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Droogschuur

verbouwd tot theater