524299 - Zuidewijk Spick
Swalmen L 266
Raaystraat 1 A, 6071 NC te Swalmen
Raaystraat 1 B, 6071 NC te Swalmen
Raaystraat 1, 6071 NC te Swalmen

Omschrijving onderdeel 1:

KASTEELBOERDERIJ bestaande uit een hoog herenhuis onder een schilddak (grijze pannen), XVIII met mogelijk ouder muurwerk uit XVII, vormt met de aansluitende boerderij en dienstgebouwen een rechthoekig omgracht complex, XVIII, met binnenplaats, die bestraat is met veldkeien, XVIII; aan de tuinzijde is de binnenplaats gesloten door een muur met poort (zie onderdeel 4). De kasteelboerderij beslaat het meest westelijke deel van het eiland, dat door de rechthoekige gracht omsloten is, deze gracht is ten dele gedempt; het oostelijk deel van het terrein op dit eiland wordt ingenomen door de moestuin. De ingangsvleugel van de kasteelboerderij (i.e. de westvleugel) heeft een iets hogere poort onder een tentdak (lei), bekroond door een zeskantige lantaarn. Tegen de korte zuidgevel van het herenhuis een driezijdig gesloten kapel met helmvormig dak (lei). Alle gebouwen in baksteen, vernieuwde houten achtruits vensters, dakkapellen met leien gedekt. Inwendig onder meer een trap met balusterleuning en twee zalen met muurschildering, XIXa. In de kapel een barok altaar, XVIIIa; de koepel heeft een beschildering, XIXc.

De KASTEELBOERDERIJ is van algemeen belang:

- wegens de architectuur- en bouwhistorische betekenis;