524444 - Buitenplaats Eemwijk
Voorburg D 8111
Voorburg D 8112
Oosteinde 116, 2271 EJ te Voorburg

Inleiding complexonderdeel 2

Bij de buitenplaats Eemwijk behorende DIENSTWONING gebouwd in 1918 als tuinmanswoning met stal en garage. De dienstwoning is evenals het huis gebouwd in een Traditionalistische stijl naar ontwerp van de architect R.J. Hoogeveen. In 1979 is het interieur van de woning ingrijpend gewijzigd, waarbij de oorspronkelijke ruimteindeling is veranderd. Het interieur van het pand valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De vanuit een T-vormige plattegrond in schone baksteen opgetrokken, verdiepingloze dienstwoning staat onder met leien (maasdekking) gedekte, uitkragende, gezeegde schilddaken met dakkapellen en eveneens met leien gedekte steekkappen. De dakkapellen bezitten met leien beklede wangen, gewelfde kapjes met licht uitkragende profielranden en in de meeste gevallen ramen met roedenverdeling. De gevels zijn voorzien van licht uitgemetselde trasramen met schuine randen en hardstenen hoeksteentjes. Het oorspronkelijk als stal/garage dienende rechter deel van het pand staat haaks op het woongedeelte en bevat rondboog-gevelopeningen. De entree bevindt zich in een hoekportiek, eveneens met rondboogopeningen. De deuropeningen zijn voorzien van hardstenen neuten en onderdorpels. De vensters hebben gemetselde onderdorpels.

Het linker deel van de naar de oprijlaan gekeerde gevel heeft links een rondboog boven een klein stoepje naar de entree van de woning. Rechts ervan staat een klein rechtgesloten venster. De gevel wordt geaccentueerd door een hoger opgaand, symmetrisch risaliet met steekkap achter een in- en uitzwenkende gevel met uitgemetselde schouders, rondboog-bekroning en uitgemetselde rand. Op de begane grond staat een rechtgesloten kelderluik binnen een verhoogd gedeelte van het trasraam, daarboven een hoog, eveneens rechtgesloten venster voor het trappenhuis. Ook het venster rechts van de risaliet is rechtgesloten. Uit het dakschild erboven steekt een dakkapel. De gevelpartij van het als stal/garage gebouwde rechter bouwdeel is symmetrisch. De grote, middelste rondboog staat onder een dunne, uitgemetselde boogrand en heeft een gewijzigde invulling en staat tussen twee rondboogvensters met zesruits ramen. het raam in de dakkapel hierboven heeft een roedenverdeling. De rechter gevel heeft ook een symmetrische gevelindeling met drie grote rondboog-openingen. De rechter bevat nog de oorspronkelijke, deels stalen inrijdeuren met twee kwartronde bovenramen. De twee andere boogopeningen hebben een gewijzigde invulling die vergelijkbaar is met die in de hiervoor beschreven gevel. De hoger opgaande middentravee heeft een schoudergeveltje met uitgemetselde rand, die staat voor een steekkapje met zadeldak. Op de nokhoeken van het schilddak staan gemetselde schoorstenen met afdekplaat. De noord-oostgevel bevat één rondboogvenster in het stal/garagegedeelte. De dakkapel in het dakschild hierboven heeft een venster met roedenverdeling.

De terugliggende rechter gevelpartij staat grotendeels achter een betegeld, door middel van gemetselde muurtjes omheind terras. De gevelopeningen van links naar rechts zijn een rechtgesloten deur, twee eveneens rechtgesloten vensters met roedenverdeling onder strek en een kleiner venster. Rechts van dit raam staat een hoge, deels uitpandige schoorsteen met een iets bredere onderbouw en een bovenbouw met spaarveld en uitgemetselde bovenrand met afdekplaat. Uit het dakschild boven deze gevel steekt een dakkapel als de hiervoor genoemde. De naar de weg gekeerde kopgevel is een schoudergevel met uitgemetselde rand en decoratief metselwerk in de top. De gevel heeft op de begane grond een erker met schuine zijden, een gemetselde onderbouw, een doorlopende vensterpartij en een plat dakje met tandlijst aan de geprofileerde rand. De rondboog rechts van der erker staat boven de gemetselde borstwering van het portiek en heeft evenals de opening aan de andere kant van het portiek een dunne, uitgemetselde boogomlijsting. Het venster op de zolderverdieping is ingevuld met een drieruits venster onder strek. De hoekpijler van het portiek verjongt zich boven het trasraam en kraagt uit naar de schouder toe. De portiekvloer is betegeld met rode en zwarte tegels.

Waardering

De dienstwoning behorend bij de buitenplaats Eemwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken, vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de kwaliteiten van het ontwerp.

- als onderdeel van een in meerdere opzichten waardevol complex.

De dienstwoning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal