Inleiding

Aan de Vliet ligt de BUITENPLAATS EEMWIJK met vroeg twintigste-eeuws LANDHUIS (1), DIENSTWONING (2), TOEGANGSHEK (3) en ORANJERIE (4). Al in 1650 bevond zich hier een buitenplaats, die in 1721 de naam 'Eemwyck' kreeg toen het in bezit kwam van Jannetje Parvé, vrouwe van de beide Eemnessen. Het oude huis werd gesloopt in 1918 en in het zelfde jaar is het huidige huis gebouwd met de bijbehorende onderdelen. Eemwijk is gebouwd in een Traditionalistische stijl (Um 1800), naar ontwerp van de Rotterdamse architect R.J. Hoogeveen en in opdracht van de eveneens uit Rotterdam afkomstige groentehandelaar en -exporteur Cornelis Blad. Ook de hekpijlers en de andere uit 1918 daterende opstallen zijn ontworpen door Hoogeveen. Cornelis Blad overleed vóór de oplevering van het huis. De eerste gebruiker van Eemwijk werd toen de scheepsbouwer B. Wilton. Deze liet in 1932 een door architect van Essen ontworpen "clubhuisje" bij het huis bouwen. Dit huisje is inmiddels afgebroken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het buiten gebruikt door Rijkscommissaris Seyss Inquart. In 1970 verloor het pand de oorspronkelijke functie en werden er kantoorruimtes in gevestigd van de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs.

Van bijzonder belang is het voor een belangrijk deel nog in oorspronkelijke staat verkerende inwendige van het huis met onder meer glas-in-lood van de hand van Jan Schouten ('t Prinsenhof, Delft) en een door de beeldhouwer W.A. vervaardigd houten sculptuur.

De oorspronkelijke aanleg van de tuin met diverse monumentale bomen is ontworpen door de bekende landschaps- en tuinarchitect D.F. Tersteeg. Van het oorspronkelijke ontwerp is in de huidige situatie weining terug te vinden, waardoor de tuin buiten de bescherming van rijkswege valt. De aanbouwen aan weerszijden van het aan het eind van een oprit staande huis vallen eveneens buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Complex van een aan een oprit staand, met de achterzijde op de Vliet georiënteerd buitenhuis, een bij een monumentaal toegangshek aan het Oosteinde staande dienstwoning en een oranjerie.

Waardering

De voormalige buitenplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als een bijzonder onderdeel van de geschiedenis en de ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken der samenstellende onderdelen, vanwege het bijzondere materiaalgebruik en vanwege de kwaliteit van de ontwerpen. Verder voor het oeuvre van architect R.J. Hoogeveen.

- vanwege de situering aan de Vliet, vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van Voorburg en vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende onderdelen.

De buitenplaats is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid van in- en exterieur van de onderdelen.