524444 - Buitenplaats Eemwijk
Voorburg D 7910
Park Vronesteyn 12, 2271 HS te Voorburg

Inleiding

Bij de buitenplaats Eemwijk behorende ORANJERIE uit 1918. De in sobere Traditionalistische stijl opgetrokken oranjerie is gebouwd door de Rotterdamse architect R.J. Hoogeveen.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in schone baksteen opgetrokken verdiepingloze oranjerie onder een plat dak. De dakrand wordt geaccentueerd door een rand siermetselwerk. Het blokvormige pand wordt geleed hoekpilasters die boven de dakrand uitsteken. In de voorgevel bevinden zich drie grote rondboog vormige openingen waaromheen een rand gemetselde strekken en een sierrand van baksteen, tussen de openingen een liseen die eveneens een stukje boven de dakrand uitsteekt. Ingang in de zijgevel.

Waardering

De oranjerie behorend bij de buitenplaats Eemwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken, vanwege het materiaalgebruik en vanwege de vormgeving.

- als onderdeel van een waardevol complex.

De oranjerie is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke gaafheid.