524444 - Buitenplaats Eemwijk
Voorburg D 3328
Bij Oosteinde 116, 2271 EJ te Voorburg

Inleiding complexonderdeel 3

Bij de buitenplaats Eemwijk behorend TOEGANGSHEK uit 1918. Het in een neobarokke stijl vervaardige hek met de door architect R.J. Hoogeveen ontworpen hekpijlers staat aan het Oosteinde aan het begin van de oprijlaan naar het huis.

Omschrijving

Smeedijzeren toegangshek tussen hekpijlers van baksteen en zandsteen. Het betreft een dubbel smeedijzeren hek, waarvan de bewegende delen zijn bevestigd aan smalle onbeweegbare ijzeren hekdelen, die zijn bevestigd aan hekpijlers van baksteenm en grijze hardsteen. De hekken hebben in gesloten toestand een convexe welving in het midden, die aansluit op een eveneens convex gewelfd portaal, dat wordt bekroond door een lantaarn. De bewegende hekdelen zijn aan de onderkant versierd met krullen en acanthusbladeren en zijn daarboven ingevuld met spijlen. Het decoratieve portaal bevat naast fijn ajourwerk de naam 'EEMWIJK' en een tussen voluten ingeklemde, achtzijdige lantaarn. De bewegingloze smalle hekdelen aan weerszijden van de hekpijlers zijn eveens ingevuld met een combinatie van krullen en rechte spijlen. De hekpijlers hebben zandstenen bases, eveneens uit zandsteen vervaardigde koppen en een in baksteen opgetrokken schacht. De hoeken van de pijlers zijn gekeperd. De koppen hebben een uitkragende profielrand en worden bekroond door op vierkante blokken staande vazen.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

- vanwege de stilistische kenmerken en het ontwerp, die aansluiten bij die van het landhuis en de dienstwoning.

- als onderdeel van een waardevol complex.

Het hek is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de gaafheid.