Wassenaar F 10966
Bij Groot Haesebroekseweg 12, 2243 EB te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

TUINAANLEG, behorend bij het landhuis 'Duinauwe' in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl, direct rond het huis gelegen daterend uit omstreeks 1911. Voor de omringende landschappelijke parkaanleg, is gebruik gemaakt van de 18de-eeuwse structuur, die oorspronkelijk behoorde tot het landgoed Wildrust. Deze fungeert als coulisse en geeft het huis met de tuin een zekere beslotenheid.

Omschrijving

De geometrische tuinaanleg met terrassen en gemetselde muurtjes bevindt zich ten zuidoosten van het huis. Het voor de voorgevel gelegen terras wordt afgesloten door een gemetselde keermuur, die evenals het huis is opgetrokken uit grauwe baksteen. Ter hoogte van het iets terugliggende middendeel springt in spiegelboogvorm het terras naar voren. Aan weerszijden hiervan, ter hoogte van de hoekrisalieten, bevinden zich trappen die leiden naar het lager gelegen tuingedeelte. Dit bestaat uit een langgerekt, rechthoekig gazon, dat omgeven wordt door een grindpad. De verdere geometrisch aanleg met borders, waaronder rozenperken, is enigszins vereenvoudigd, maar in hoofdlijnen nog wel herkenbaar. Aan de noordoostzijde van het gazon bevindt zich een rondbogig uitgemetseld terras met trap. Aan de andere, zuidwestelijke zijde, bevindt zich een uit rode baksteen opgetrokken, langgerekte pergola, uitkomende bij de korte poot van een L-vormige waterpartij. Als coulisse voor het huis en de tuin fungeert het oorspronkelijke landschappelijke bos met ondermeer eikenbomen. Verdere karakteristieke beplanting uit de tijd van de landschappelijke aanleg zijn ondermeer rhododendrons en taxussen en een waterpartij ten zuidwesten van het huis.

Waardering

De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de architecuur-, tuinhistorische en cultuurhistorische en landschappelijk waarde

- als kenmerkend tuinontwerp in de Nieuwe Architectonische tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw;

- door de in hoofdlijnen goede herkenbaarheid van het geometrische en landschappelijke tuinontwerp;

- door de ruimtelijke samenhang van het huis met de tuin.