Inleiding

LANDHUISCOMPLEX, genaamd 'Duinauwe', bestaande uit een WOONHUIS met TUINAANLEG en PERGOLA, gelegen ter plaatse van de voormalige 18de-eeuwse buitenplaats Wildrust. Vanaf het begin van de 20ste eeuw, toen de voormalige buitenplaats 'Wildrust' tezamen met 'Groot Haesebroek' in handen kwam van een exploitatiemaatschappij, was het de bedoeling om grote kavels grond van minstens 1 ha uit te geven voor de bouw van landhuizen. In deze beginperiode van de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp liet dhr R.J. Holle van Matman op het noordoostelijke deel in 1911 een landhuis bouwen naar ontwerp van de Haagse architect A. Broese van Groenou in de trant van de Nieuw Historiserende stijl met elementen van de Engelse Landhuisstijl.

De geometrische tuinaanleg met terrassen en gemetselde muurtjes in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl direct rond het huis dateert uit de bouwtijd van het huis. Voor de omringende landschappelijke parkaanleg werd gebruik gemaakt van de 18de-eeuwse geometrische structuur, die nog tot het landgoed Wildrust behoorde.

N.B. Aan het begin van de oprijlaan staan twee hekpijlers, die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. De in de stijl van het huis opgetrokken garage en de serre stammen uit omstreeks 1994 en vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

Het landhuis 'Duinauwe' ligt ten noordwesten van de Groot Haesebroekseweg-Jagerslaan (voorheen: Achterweg) op de voormalige buitenplaats 'Wildrust'. Het huis bevindt zich ten noordoosten van een L-vormige waterpartij, met de zuidoostelijke gevel naar de weg gericht. De geometrische tuinaanleg bevindt zich ten zuidoosten van het huis met ten zuidwesten een pergola, die uitkomt bij de waterpartij. De huidige, door rhododendrons omgeven oprijlaan begint bij twee hekpijlers en komt uit bij een keerlus voor de westgevel van het huis. De oprijlaan is een aftakking van de oorspronkelijke oprijlaan naar de voormalige buitenplaats 'Wildrust.

Waardering

Het complex 'Duinauwe' is van algemeen belang - vanwege cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een landhuis uit de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp in de jaren '10 van de 20ste eeuw waarbij 18de eeuwse elementen van een reeds bestaande buitenplaats in een vroeg 20ste-eeuwse variant zijn geincorporeerd;

- vanwege de architectuurhistorische waarde, als representatief voorbeeld van een landhuis in de trant van de Nieuw Historiserende stijl met elementen van de Engelse Landhuisstijl uit het begin van de 20ste eeuw en als karakteristiek voorbeeld uit het oeuvre van de Haagse architect A. Broese van Groenou.

De bouwkundige onderdelen zijn vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat het exterieur als het interieur betreft.

Het complex heeft ensemblewaarde zowel wat betreft de onderdelen onderling als de omgeving wegens de ruimtelijk historische, functionele en stilistische samenhang.