Wassenaar F 11204
Bij Paauwlaan 2 A, 2243 AA te Wassenaar

Inleiding

Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorend Empire PRIEEL uit 1912. Het prieel ligt ten westen van de dienstwoning, Rijksstraatweg 442, aan de zuidrand van het bos en wordt middels een sloot van de Rijksstraatweg gescheiden. Een gebogen onverhard pad geflankeerd door beukenbomen leidt naar het prieel.

Omschrijving

Boven een hardstenen plint staat een vrijstaand gepleisterd prieel op een rechthoekig grondvlak met een driezijdig gesloten front aan de voorzijde (zuidoost), dat voorzien is van drieruits dubbele deuren. Van deze deuren met een brede aanslaglijst is de middelste uitgevoerd met een bundelprofiel. Deze is toegankelijk via twee stoeptreden van gele machinale baksteen. Het prieel is gedekt met een rieten iets overstekend tentvormig dak.

Het PRIEEL is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als representatief onderdeel;