Wassenaar F 10164
Buurtweg 89, 2244 AB te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

KOETSHUIS/GARAGE met DIENSTWONING (2), behorend bij het landhuis 'Coromote', dat in 1924 gebouwd is naar ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq in een Nieuw Historiserende stijl, geïnspireerd op het Hollands-Classicsme met invloed van de Engelse landhuisstijl. Opdrachtgeefsters waren de douairière van Jhr. Mr. A.L.J. Melvill van Carnbee, geboren Jonkvrouwe Loudon en Jonkvrouwe E. Loudon uit Den Haag. Het gebouw ligt op een hoger gelegen deel van het terrein, ten noorden van het landhuis. Door twee tuinmuren tegen de linkerzijgevel (noordoost) van het huis in noordoostelijke en noordwestelijke richting is bij het garagegedeelte een besloten, pleinvormige ruimte ontstaan.

Omschrijving

Vrijstaande dienstwoning op rechthoekige plattegrond, bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak met zeeg, gedekt met rode (Engelse) leipannen in maasdekking. Op de nokhoeken staan zware gemetselde schoorstenen in Engelse trant. De dakkappellen onder steekkapjes hebben twee- en driedelige raampartijen met roedenverdeling en zijn aan de zijkanten bekleed met leipannen. De vormgeving en detaillering van de architectuur sluiten in hoofdlijnen aan bij die van het hoofdgebouw. Het uit rode waalklinkers opgetrokken trasraam is afgedekt met een rollaag. Erboven zijn de als langsgevels uitgevoerde gevels opgetrokken van hardgrauwe handvormsteen (Utrechts formaat) in Vlaams verband. De venster- en deuropeningen worden gedekt door strekken. Rood gebakken tegels zijn toegepast voor de lekdorpels.

Het merendeel van de enkele en samengestelde raampartijen, waaronder imitatie kruiskozijnen, zijn uitgevoerd met roedenverdeling. De deuren zijn paneeldeuren. Onder de houten, met gootklossen uitgevoerde, gootlijst bevindt zich een decoratief fries met kantstaand metselwerk.

De naar de weg gerichte voorgevel (noordwest) heeft een onregelmatige indeling met rechts van het midden entree ruit met links daarvan een deur met bovenlicht. In beide geveleinden komt één venster voor. De rechter zijgevel (zuidwest) heeft links in de gevel één venster met rechts daarvan onder een betonnen, wit geschilderde latei een dubbele garagedeur, voorzien van ruitjes. De linker zijgevel (noordoost) aan weerszijden een paneeldeur met daartussen twee vensters. De middenpartij van de symmetrisch ingedeelde achtergevel (zuidoost) wordt geaccentueerd door een driehoekig fronton met daaronder een zware houten luifel. Hieronder bevinden zich twee paar dubbele garagedeuren met roedenverdeelde ramen. Bij beide geveleinden zijn kleine, tweeruitsramen hoog in de gevel geplaatst.

In het INTERIEUR van de dienstwoning zijn de oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering grotendeels gehandhaafd.

Waardering

Het uit 1924 daterende koetshuis/garage annex dienstwoning behorend bij het landhuis 'Coromote', is van algemeen belang, vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als ruimtelijk, stilistisch en functioneel onderdeel van het complex, gebouwd naar analogie van historische buitenplaatsen;

- wegens de specifieke typologie, gebaseerd op historische voorbeelden en de Nieuw Historiserende bouwstijl en geïnspireerd op het Hollands-Classicisme met invloed de Engelse Landhuisstijl, vergelijkbaar met die van het landhuis;

Koetshuis/garage annex dienstwoning is vrijwel gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Inwendig is ondermeer de garage nog in oorspronkelijke staat.

Verder van belang vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex 'Coromote' en vanwege de beeldbepalende situering aan de weg en langs het voorplein.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Dienstwoning en garage