Inleiding

Het VILLACOMPLEX met buitenplaats karakter, genaamd 'Coromote' bestaande uit een WOONHUIS van het type landhuis (1) met bijbehorende TERRASAANLEG (4), een KOETSHUIS/GARAGE met DIENSTWONING (2), een TOEGANGSHEK (3), is gebouwd in 1924 naar ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq in Nieuw Historiserende stijl, die geïnspireerd is op het Hollands-Classicisme (met invloed van Engelse landhuisstijl). Opdrachtgeefsters waren de douairière van Jhr. Mr. A.L.J. Melvill van Carnbee, geboren Jonkvrouwe Loudon en Jonkvrouwe E. Loudon uit Den Haag. De familie Loudon was tevens in het bezit van de tegenovergelegen buitenplaatsen Voorlinden en Blankenburg. Het complex 'Coromote' is gesitueerd op een voormalig gedeelte van Clingenbosch, dat blijkens tekeningen in het midden van de 19de eeuw één geheel vormde met de ten zuidwesten van de Buurtweg gelegen buitenplaatsen Voorlinden en Blankenburg. Het oorspronkelijke karakter van het enigszins glooiende, voor het merendeel uit eiken bestaande duinbos, is grotendeels gehandhaafd. Het resterende zuidwestelijke deel van Clingenbosch is vanaf het begin van de 20ste eeuw verkaveld tot woonwijk.

Sinds de jaren '60 is het landhuis in gebruik als residentie van de ambassadeur van Venezuela.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex, alsmede de aanduiding van de verschillende onderdelen aangegeven.

Omschrijving

Het complex Coromote bevindt zich op een bijna vierkante kavel dat aan de noordwestzijde wordt begrensd door de Buurtweg, alwaar de entree gelegen is, en aan de noordoost-, zuidoost-, en zuidwestzijde door de erfscheidingen van de belendende percelen langs de Buurtweg, Klingelaan en Dennenlaan. Het landhuis ligt midden op het terrein aan een enigszins verhoogd gelegen ovaal plein. Ten noorden van het landhuis ligt de dienstwoning annex garage, met de nokrichting evenwijdig aan dat van het landhuis. Door twee tuinmuren in noord-oostelijke en noord-westelijke richting is een besloten pleinvormige gedeelte ontstaan voor de garage. In de middenas van de achtergevel (zuidoost) ligt een gemetselde vijver, een restant van de oorspronkelijke geometrische tuinaanleg rond het huis. Hier sluit de terrasaanleg met trappen aan de achterzijde van het huis op aan. Op de balustrade staan enkele historische tuinvazen. In de middenas van de achtergevel bevindt zich onder meer een gemetselde waterpartij.

Waardering

Het villacomplex 'Coromote' is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een landhuis met bijgebouwen uit het begin van de 20ste eeuw, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp;

- als karakteristiek voorbeeld van een landhuis in Nieuw Historiserende stijl uit het begin van de 20ste eeuw met invloeden van Engelse landhuisstijl;

- als kenmerkend voorbeeld uit het oeuvre van de Haagse architect S. de Clerq;

- vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel wat betreft het ex- als het interieur. In het interieur van het landhuis zijn vooral de diverse stijlkamers met historische onderdelen van uitzonderlijk hoge kwaliteit;

- vanwege de ensemble- en situationele waarden door de historisch ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang tussen de complexonderdelen en de situering in een historisch duinbos.