Wassenaar F 10164
Bij Buurtweg 91, 2244 AB te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 3

TOEGANGSHEK (3), behorend bij het landhuis 'Coromote', uit 1924 en staand aan de Buurtweg in de middenas van het landhuis en leidt naar een ruim voorplein.

Omschrijving

Het toeganshek bevat twee hekpijlers uit rode handvormsteen (Utrechts formaat) in Vlaams verband opgetrokken met blokmotief ter imitatie van rusticawerk, waarbij het in grauwe waalklinkers opgemetselde trasraam wordt afgedekt door rollagen. De hekpijlers worden bekroond door geprofileerde zandstenen dekplaten met bolornament. Tegen beide pijlers is een smeedijzeren lantaarn aangebracht met eronder in gesmede schrijfletters de naam 'Villa' 'Coromote'. Tussen beide hekpijlers is een dubbel ijzeren spijlenhek afgehangen, met details in Neo-Lodewijk XVI-stijl.

Het toegangshek wordt aan weerszijden geflankeerd door uitzwenkende vleugelstukken, omlijst door een uitkragende gemetselde rollaag, aan de bovenzijde eindigend op een zandstenen dekplaat. De vleugelstukken sluiten elk aan op een slankere en lagere hekpijler met vergelijkbare detaillering als de grote hekpijlers. Deze twee hekpijlers worden eveneens bekroond door een geprofileerde zandstenen dekplaat.

Waardering

Het toegangshek, behorend bij het villacomplex 'Coromote' is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde en als historisch functioneel stilistisch en ruimtelijk samenhangend onderdeel. Vanwege de markering van de toegang tot het complex.

Het toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Toegangshek