Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524521
Complexnummer
524518 - Eikenrode
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/28
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11025
Rijksstraatweg 394, 2242 CZ te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 3

De DIENSTWONING met GARAGE, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeningen van de architecten Smit en Fels in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl.

Het pand ligt noordelijk, in de as van het huis.

Omschrijving

Tweelaags pand opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld, overstekend, rietgedekt schilddak met een op de nok geplaatste schoorsteen. Voorgevel (zuid) met twee dubbele houten garagedeuren met beslag onder een eiken balk als latei. Op de verdieping twee driezijdige erkertjes met glas-in-lood in de zijvensters.

Oostelijke zijgevel met een risalerend bouwdeel onder een wolfsdak waarvan het linker dakschild doorloopt over de gemetselde trap met houten balustrade die naar de entree op de verdieping leidt. Rechts van de trap is op de begane grond een rondboogvormige entree geplaatst met daarnaast een venster met luik. Op de verdieping twee vensters.

De westelijke gevel heeft een risalerend bouwdeel onder een doorlopend dakschild waarin een dakkapel geplaatst is. Op de begane grond van dit geveldeel zijn een dubbel en een klein enkel venster geplaatst, op de verdieping een tweede dubbel venster.

Waardering

Dienstwoning met garage van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als onderdeel van het complex dat als een van de eerste percelen bebouwd werd op een afgekaveld stuk dat oorspronkelijk onderdeel was van de buitenplaats De Paauw.

- vanwege de op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl en als voorbeeld uit het oeuvre van de architectencombinatie Smit & Fels.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en de tuin met een duidelijke ontwerpeenheid en ruimtelijke en functionele samenhang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524518. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Smits en Fels ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur