Inleiding

HISTORISCHE BUITENPLAATS EIKENRODE bestaande uit een WOONHUIS (1) van het type villa met DUBBELE DIENSTWONING (2) en een DIENSTWONING met GARAGE (3), gebouwd in opdracht van de heer J.E.Romeny, in 1913 naar tekeningen van de architecten Smits en Fels in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl. In stijl werd in 1933 tegen de oostzijde een kleine dienstvleugel aangebouwd.

In 1936 werd voor de nieuwe eigenaren van Eikenrode, het echtpaar Reepmakers, naar tekeningen van de tuinarchitect Henri Roeters van Lennep (1889-1971) een TUIN met bijbehorende PERGOLA, TUINMUUR en TUINSIERADEN (4) aangelegd in Gemengde Tuinstijl.

Het huis Eikenrode is gelegen aan de westelijke zijde van de Rijksstraatweg en maakt onderdeel uit van het villapark De Paauw dat door de exploitatiemaatschappij van de architecten Hoek en Wouters werd ontwikkeld.

Omschrijving

De historische buitenplaats Eikenrode ligt op een groot perceel op de hoek van de Rijksstraatweg en de Lange Kerkdam.

Vanaf de Rijksstraatweg loopt de oprijlaan langs de oostzijde van het huis naar een vierkant plein aan de noordzijde. In het noordelijke verlengde van dit plein, een tweede kleiner vierkant plein waaraan de garage annex dienstwoning gebouwd is. Bij het begin van de oprijlaan, aan de oostelijke zijde staat de dubbele dienstwoning. De tuinaanleg bevindt zich aan de west- en noordzijde van het huis met een pergola en twee vierkante pleinen, verbonden door een as. Deze aanleg is omgeven door een landschappelijke aanleg met bos en kronkelpaden en een waterpartij aan de straatzijde (zuid).

Waardering

De uit 1913 daterende historische buitenplaats Eikenrode is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde

- als voorbeeld van een jonge buitenplaatsontwikkeling op een afgekaveld stuk grond dat oorspronkelijk onderdeel was van de buitenplaats De Paauw.

- vanwege de Engelse Landhuisstijl geïnspireerde bouwstijl van de onderdelen die allen voorbeelden zijn uit het oeuvre van de architectencombinatie Smit & Fels.

- als ontwerp van de tuinarchitect Henri Roeters van Lennep in een Gemengde tuinstijl en is een voorbeeld van een combinatie van situering en vormgeving van tuinelementen, gebouwen en landschappelijke elementen

De onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De onderdelen hebben ensemblewaarde vanwege de duidelijke ontwerpeenheid en de historisch-ruimtelijke en functionele samenhang.

Het complex is beeldbepalend gesitueerd aan de Rijksstraatweg en maakt onderdeel uit van de reeks buitenplaatsen en villacomplexen aan weerszijden van de Rijksstraatweg.