Wassenaar F 11025
Wassenaar F 11027
Wassenaar F 11412
Wassenaar F 11410
Bij Rijksstraatweg 392, 2242 CZ te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 4

Bij de historische buitenplaats behorende TUINAANLEG door Henri Roeters van Lennep uit 1936 voor het echtpaar Reepmakers in Gemengde tuinstijl; een combinatie van de Architectonische en de Landschappelijke Tuinstijl. Het landschappelijk aangelegd deel van de tuin gaat over in bos dat waarschijnlijk een restant duinbos van een binnenduin is. Tevens zijn enkele overblijfselen herkenbaar van de aanleg van de Paauw als landschapspark.

Het ontwerp voorzag oorspronkelijk in een grote moestuin, in plaats daarvan werd een zwembad aangelegd. Onderdelen in de aanleg zijn een PERGOLA en een TUINMUUR en verder verschillende TUINSIERADEN.

Omschrijving

Tuinaanleg in landschappelijke stijl, overgaand in bos met verschillende deeltuinen in Geometrische stijl. De met eiken beplante oprijlaan loopt vanaf de Rijksstraatweg, oostelijk van het huis naar een vierkant plein, noordelijk van het huis. Het plein is door middel van een, gedeeltelijk door een muur begrensde, as met een tweede vierkant plein verbonden dat verder noordelijk ligt. Hieraan is de garage gesitueerd. Oostelijk van deze as ligt het zwembad waarvan de pergola onderdeel uitmaakt. Ten noord-westen van het zwembad is de tennisbaan aangelegd. Zuidelijk van de tennisbaan een muur met op beide hoeken beelden.

Westelijk van het huis zijn restanten van een formele aanleg zichtbaar met in de westelijke ronding een fontein. Aan de voorzijde van het huis (zuid) is een druppelvormige vijver aangelegd met zuidelijk daarvan een aanleg met kronkelpaden en bomen. De tuin is aan de noord-westelijke zijde omgeven door bospartijen met kronkelpaden waardoor de tuin een besloten karakter krijgt.

In de aanleg bevinden zich twee tuinbeelden van mytholigische figuren.

Waardering

Tuinaanleg met bijbehorende pergola, tuinmuur en tuinsieraden van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde:

- als voorbeeld van een tuin die naar tekeningen van Henri Roeters van Lennep is aangelegd in een Gemengde Tuinstijl waarbij de Landschappelijke en een Nieuwe Architectonische onderdelen goed herkenbaar zijn.

- voor het oeuvre van tuinarchitect Roeters van Lennep.

- als onderdeel van het beeldbepalend gelegen complex heeft de tuin ensemble- en stedenbouwkundige waarde.

Decoratieve tuinstijl
Gemengde tuinstijl