Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524529
Complexnummer
524528 - Meijendel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/45
Kadastrale aanduiding
Wassenaar G 3425
Meijendelseweg 40, 2243 GN te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

Voormalige SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is omstreeks 1830 gebouwd als onderdeel van de boerderij 'Meijendel'. De schuur staat aan de westzijde, tussen de boerderij en de veestal, aan het vroegere erf waaromheen de diverse complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in noord-zuidrichting.

Omschrijving

Vrijstaande éénlaagse schuur op een rechthoekig grondvlak, welke wordt gedekt door een zadeldak, dat naar achter toe (in westelijke richting) overgaat in een lessenaarsdak. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De wit geschilderde, gepleisterde gevels zijn voorzien van een zwart geschilderd plint. De aan erfzijde gelegen langsgevel (oost) heeft van links naar rechts twee dubbele tweeruits ramen met rechts ervan een houten deuren van kraaldelen. De relatief lage achtergevel is blind. De noordelijke kopgevel heeft op de begane grond een tweeruits dubbel openslaand raam en op de verdieping een (vernieuwd) vierruits raam. De zuidelijke kopgevel heeft op de begane grond links een vernieuwde deur met zijlicht en op de verdieping een vierruits raam (kelderluik).

INWENDIG is voor een deel de houtconstructie met spanten en standvinken gehandhaafd.

Waardering

De (voormalige) schuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als ruimtelijk en functioneel onderdeel van een duinboerderij uit het tweede kwart van de 19de eeuw, die is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'.

- vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deeluitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De schuur is vrij gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524528. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gevers van Endegeest, D.T. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur