Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524531
Complexnummer
524528 - Meijendel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82994/49
Kadastrale aanduiding
Wassenaar G 3425
Meijendelseweg 42, 2243 GN te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 3

Voormalige VEESTAL in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is blijkens een stichtingssteen in 1840 opgetrokken als onderdeel van de boerderij 'Meijendel', welke omstreeks 1830 is gebouwd. De stal staat aan de westzijde aan een pleinvormig ruimte waaromheen de overige complexonderdelen van de boerderij zijn gegroepeerd. De nokrichting loopt in noord-zuidrichting.

Omschrijving

Vrijstaand rechthoekige éénlaags stalgebouw met zolder onder een zadeldak met wolfseinden, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Het gebouw is opgetrokken uit grauwe baksteen (kruisverband) met strekken boven deuren en vensters. De zwart geschilderde plint wordt afgesloten door een witte sierband. De aan de erfzijde gelegen langsgevel (oost) heeft a-symmetrische gevelindeling met van links naar rechts een negenruitsschuifraam, een zesruitsschuifraam in de dichtzetting van een deur, twee deuren met vierruitsbovenlicht en vervolgens een negen- en een zesruitsschuifraam. Duimen van luiken zijn deels nog aanwezig, dan wel herkenbaar. Boven de linkerdeur en iets links daarvan zijn twee (zandstenen) stichtingssteentjes in de gevel geplaatst met de tekst: 'A.G. 1840'.

In de achtergevel (west) zijn drie negenruitsschuiframen aangebracht.

De beide kopgevels hebben in hoofdlijnen een symmetrisch gevelindeling met in het midden een dubbele inrijdeur, terwijl de noordelijke ten behoeve van de huidige stalindeling is dichtgezet. Rechts ervan bevindt zich een venster met tweeruits raam. In de oostgevel nog een tweetal grupdeuren. Beide kopgevels hebben een zolderluik in het midden van de geveltop en worden afgesloten door eenvoudige houten boeiborden.

INWENDIG bevat de stal een klinkerbestrating en een eenvoudige balkenzoldering.

Waardering

De (voormalige) veestal is van algemeen belang wegens architectuur en cultuurhistorische waarde

- als ruimtelijk en functioneel onderdeel van een duinboerderij uit het tweede kwart van de 19de eeuw, die is ontstaan als experimenteel project van de ontginning van duinvlakte naar aanleiding van een prijsvraag uit 1816 van de 'Maatschappij ter bevordering van den Landbouw'.

- vanwege de ensemblewaarde als essentieel onderdeel, deel uitmakend van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is. Er is tevens sprake van een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De veestal is vrij gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik en redelijk gaaf in detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524528. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1840
1840
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver