Wassenaar F 11143
Schouwweg 81, 2243 BL te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 3

De bij het WAVO-park behorende OECONOMIEGEBOUW of TRANSFORMATORHUISJE gebouwd in 1927 in de stijl van de Nieuwe Haagse School naar ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq, die tevens optrad als huisarchitect van de opdrachtgevers, het echtpaar Van Ommeren - de Voogt.

Omschrijving

Uit grauwe baksteen opgetrokken vrijstaande eenlaags gebouwtje, bestaat uit een samenstel van kubische bouwmassa die onderling ten opzichte van elkaar in hoogte verschillende en ten opzichte van elkaar verspringen. De bouwmassa's worden gedekte door een iets overstekende betonnen afdekking met daaronder als afsluiting van de rechtgesloten gevels een rollaag.

Waardering

Het bij het WAVO-park behorende oeconomiegebouw of transformatorhuisjes is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het WAVO-park

- als karakteristiek voorbeeld van een klein functioneel gebouw uit de jaren '20 in de stijl van de Nieuwe Haagse School.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Oeconomiegebouw

Clerq, S. de ; Zuid-Holland