Inleiding

Het bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd behorende WAVOpark bestaat uit BEJAARDENWONINGEN met WINKEL (1), twee TOEGANGSHEKKEN (2), een TRANSFORMATORHUISJE of oeconomiegebouw (3), een TUINAANLEG (4) met waterpartij, bijbehorende lantaarns en brug, welke in de periode 1927-1929 naar een ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq in een Engelse landhuisstijl met elementen van de Nieuwe Haags School tot stand is gekomen. Aangezien het tuinontwerp ook voorkomt op het bouwtekening van het door S. de Clerq ontworpen gebouw is deze waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de tuinaanleg in een Decoratieve tuinstijl. De tuinaanleg vertoont grote overeenkomsten met het eveneens door De Clerq ontworpen nabijgelegen Johannahuis. Als verantwoordelijke voor de tuin wordt dhr. Drenth genoemd en het ligt voor de hand dat ook hij beplanting bij het Johannahuis voor zijn rekening heeft genomen.

WAVO is de afkorting voor Wilhelmina Alida van Ommeren, die samen met haar man de heer van Ommeren eeuw aan het begin van de 20ste eeuw de buitenplaats Rust en Vreugd kocht. De charitatieve werkzaamheden van het echtpaar leidde er toe dat zij aan de rand van de buitenplaats in 1927 het WAVO-park lieten bouwen. Hier konden 28 families, die buiten hun schuld om hun vroegere levenswijze niet konden volhouden, kosteloos een woning krijgen. De heer en mevrouw Van Ommeren-de Voogt hadden S. de Clerq als huisarchitect in dienst. Opdrachtgevers voor het complex waren de regenten der Wilhelmina-Alida-Stichting.

Omschrijving

Het WAVO-park ligt op de historische buitenplaats Rust en Vreugd langs de Schouwweg. Het grenst aan de voorzijde aan de bosrijke begroeiing van de Schouwweg en aan de achterzijde aan de weilanden van de buitenplaats.

Het cresentvormige gebouw is geplaatst tegen een schuinoplopend terrein, dat aan straatzijde het hoogste is. Hierdoor is het gebouw aan de voorzijde (noordwestzijde) twee bouwlagen en heeft het aan de andere een schuin aflopend talud, die zijn opgenomen in de achtertuinen. Tussen de trappen naar de bovenwoningen bevinden zich kleine voortuintjes, waarlangs ijzeren straatlantaarns zijn geplaatst.

Aan weerszijden van het terrein bevindt zich een toegangshek met een gebogen oprijlaan, bestaande uit een rijweg en een wandelpad. Binnen deze keerlus bevindt zich een grote rechthoekige waterpartij met aan de noordwestzijde de tuinaanleg. Voor beide hoekpaviljoens loopt een pad achterlangs de achtertuinen van het complex.

Aan de noordoostzijde bevindt zich het transformatorhuisje.

Het WAVO-park is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als karakteristiek en vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van bejaardenwoningen in een niet stedelijk gebied uit de jaren '20 van de 20ste eeuw.

- als voorbeeld van bejaardenwoningen in Engelse Landhuisstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw.

- als bijzondere uitdrukking van een sociale-culturele ontwikkeling, waarbij particulieren stichting woningen staat voor bepaalde groepen uit de samenleving.

- doordat het complex van belang is voor de oeuvre van de Haagse architect S. de Clerq.

Het WAVO-park is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel met bijzondere sociaal-culturele waarden.

- vanwege de bijzondere situering in een landschappelijk gebied, waarbij het gebouw qua bouwstijl en hoofdvorm aan bij het landelijk karakter ervan.

Het complex is vrij gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik en detaillering. Het interieur heeft verschillende oorspronkelijke interieuronderdelen. Het complex is van belang vanwege de architectonische kwaliteit en de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische samenhang met de overige samenstellende onderdelen van zowel dit complex als het hoofdcomplex.