Wassenaar F 3591
Backershagenlaan 19, 2243 AB te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Meyland is het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in ca. 1912 in Engelse Landhuisstijl naar ontwerp van de Rotterdamse architect P. Musly in opdracht van O.F. Weise.

Omschrijving

Het landhuis telt twee bouwlagen op een H-plattegrond met risalieten en erkers aan de zijgevels. Het samengestelde schild-zadeldak met uitzwenkende dakvoet is gedekt met rode leipannen. Tegen de noordgevel een dienstvleugel van één bouwlaag onder schilddak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. Een lichtrode baksteen is gebruikt voor geblokt siermetselwerk rond gevelopeningen en op de gevelhoeken. Overwegend vensters met kleine roedenverdeling, deels in kruiskozijn onder segment- en rondbogen in oranje baksteen. Nagenoeg symmetrisch ingedeelde voorgevel (noordwest) met entree in middenrisaliet tussen hoekrisalieten onder steekkappen. Entreepartij met in- en uitzwenkende geveltop en boven de deur een reliëfsteen. Aan weerszijden van de entreepartij lage aanbouwen met kleine rondboogvensters in spaarvelden onder lessenaardaken. Hoekrisalieten met twee vensterassen en in de geveltoppen kleine rechthoekige gevelopeningen. Aan de linker zijgevel (noordoost) een risaliet onder afgewolfde steekkap en een erkerpartij over twee bouwlagen met smalle vensters in de afgesnoten hoeken. Tegen de risaliet een lage erker met rondboogvensters onder uitzwenkend schilddak met leipannen. Rechter zijgevel (zuidwest) met risaliet onder afgewolfde steekkap en een hoog opgaande erkerpartij met vensters in de afgesnoten hoeken als aan de linker zijgevel. In de oksel van de risaliet een uitgebouwd afgesnoten portaal.

Symmetrische achtergevel (zuidoost) met verlengd dakschild tussen hoog opgaande hoekrisalieten onder steekkappen. De oorspronkelijk open veranda met gemetselde kolommen, grenzend aan het terras, is in het midden dichtgezet met grote stalen vensters en glasdeuren. In het dakschild boven elkaar twee reeksen dakkapellen en in de hoekpaviljoens twee vensterassen. In de dakschilden boven de voor- en zijgevels dakkapellen met dubbele vensters onder schilddakjes. Op het schilddak en op de steekkappen aan de zijgevels zes forse gemetselde `Engelse' schoorstenen.

INTERIEUR. Op de begane grond zijn onder meer de hal, het trappenhuis en enkele stijlkamers bewaard gebleven. Vanuit de hal gaat een eenvoudige licht eiken steektrap met kwart naar de verdieping. Onder de trap een door dubbele kolommetjes geflankeerde vaste wandbank. Eetkamer in Neo-Lodewijk XVI-stijl met wandbetimmering en marmeren schouw. Voorkamer in Tudorstijl met donkere eiken wandbetimmering van briefpanelen, een haardpartij met flankerende boekenkasten en een zwaar balkenplafond. Doorgang met drie rondbogen op houten kolommetjes onder een segmentboog. Buitenste rondbogen met smeedijzeren hekjes. Tudorboog boven de overgang naar de erker met rondboogvensters.

Waardering

Het uit circa 1912 daterende landhuis Meyland, hoofdonderdeel van de gelijknamige historische buitenplaats, is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde

- als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste eeuws landhuis met dienstgebouwen.

- vanwege de Engelse Landhuisstijl van het pand dat in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering gaaf is wat betreft in- en exterieur.

- vanwege de historische ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen, in het bijzonder met de tuinaanleg in Nieuwe Architectonische Tuinstijl.

Het landhuis Meyland is beeldbepalend gesitueerd aan de Backershagenlaan in Wassenaar

Musly, P. ; Zuid-Holland