Complexgegevens

Complexnummer
524553

Omschrijving

Inleiding

De HISTORISCHE BUITENPLAATS MEYLAND bestaat uit zes onderdelen te weten een WOONHUIS van het type landhuis (1) met TUINAANLEG met bijbehorende tuinsieraden en MUUR (2), een HONDENHOK (3), PORTIERSWONING (4), KOETSHUIS/DIENSTWONING (5), TOEGANGSBRUG (6) en TENNISHUISJE (7).

Het complex vormt onderdeel van de buitenplaats Backershagen waarvan het park door de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold in opdracht van de eigenaar prins Frederik in Landschapsstijl werd aangelegd. Na het overlijden van prins Frederik en zijn erfgename en dochter, prinses Marie von Wied, werd een groot deel van de landgoederen van de prins verkocht en verkaveld. Rondom het landhuis van Backershagen werden enkele grote kavels afgesplitst. Meyland en Wiltzangk werden 1910 gekocht door O.F. Weise, die aan de Rotterdamse architect P. Musly opdracht gaf twee landhuizen te bouwen in Engelse landhuistijl. Meyland kwam tussen1911 en 1914 tot stand in Engelse Landhuis-stijl. Met gebruikmaking van het bestaande bos als coulis werd achter het huis in de Nieuwe Architectonische tuinstijl een ontwerp van de tuinarchitect D.F. Tersteeg aangelegd dat dateert van omstreeks 1915. De (vernieuwde) tennisbaan met bijbehorend tennishuisje en hondenhok is onderdeel van deze aanleg.

Omschrijving

De Backershagenlaan vormt de westgrens van het terrein, dat aan de noord- en oostzijde wordt begrensd door het landgoed Backershagen (de ijsbaan) en Wiltzangk. Vanaf de Backershagenlaan geeft de gemetselde brug over de Zijlwetering toegang tot het terrein. De oprijlaan loopt langs de dienstwoning bij de brug naar de voorgevel van het landhuis. Voor het huis gazon met slingerpaden en bomen (o.a. beuk en berken), aan de achterzijde de tuinaanleg in Nieuwe Architectonische stijl van Tersteeg. Ten noordoosten van het huis ligt de tennisbaan met tennishuisje en een gemetselde tuinmuur. Noordwestelijk van het huis staat de garage/dienstwoning.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex en de situering van de verschillende onderdelen aangegeven.

Waardering

Het uit 1911-1914 daterende complex historische buitenplaats Meyland is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische en ensemblewaarde

- als representatief voorbeeld van een landhuis met bijgebouwen, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- wegens de Engels Landhuistijl van de bouwkundige onderdelen die in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering gaaf zijn, in het bijzonder het landhuis dat ook enkele bijzondere interieuronderdelen bevat.

- wegens de historische ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang van de verschillende complexonderdelen, in het bijzonder de samenhang tussen de architectuur van het huis en de Nieuw Architectonische tuinaanleg van D.F. Tersteeg.