Wassenaar F 3591
Backershagenlaan 17, 2243 AB te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 5

De bij de historische buitenplaats Meyland behorende KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING gebouwd omstreeks 1913 in Engelse Cottagestijl naar ontwerp van de architect P. Musly.

Omschrijving

Koetshuis met dienstwoning op T-vormige plattegrond onder schilddaken met uitzwenkende dakvoet, gedekt met rode leipannen. Het woonhuisgedeelte telt twee bouwlagen en de achtergelegen garage één. In de garage vier grote inrijdeuren, waarvan drie onder een segmentboog. De opgeklampte deuren zijn voorzien van vensters. In de kopgevel een enkele rechte deur en in het dakschild een gemetselde dakkapel met hijsbalk onder schilddakje. Alleen in de garage zijn enkele oorspronkelijke vensters met roedenverdeling bewaard gebleven.

Waardering

Het koetshuis annex dienstwoning uit omstreeks 1913 op Meyland is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde

- als functioneel onderdeel van de het complex Meyland en vanwege de Engelse Cottagestijl, passend bij de bouwstijl van het landhuis. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik.

- vanwege de ruimtelijke historische en visuele samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)