Wassenaar F 11312
Buurtweg 88, 2244 AG te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 8

De (voormalige) KOETSIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl.

Omschrijving

Voormalige koetsierswoning van één bouwlaag op samengestelde plattegrond onder samengesteld schilddak met rode daktegels. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en deels aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Vensters met kleine roedenverdeling. Voorgevel (oost) met hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap, aan de achterzijde twee plat afgedekte aanbouwen. In de risaliet een dubbele deur. De uitbouw aan de zuidgevel onder doorgetrokken dakschild bevat een tweede entreepartij.

Waardering

Uit 1912 daterende (voormalige) koetsierswoning van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl.

Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetsierswoning