Inleiding

De HISTORISCHE BUITENPLAATS VOORLINDEN met WOONHUIS (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), HEKPIJLERS (3), PORTIERSWONING (4), een DUBBELE DIENSTWONING (5), een tot woonhuis verbouwde GARAGE (6), KOETSHUIS (7), vrijstaande KOETSIERSWONING (8) en POMPHUIS (9). Voorts bevinden zich op het terrein een MOESTUIN (10), de restanten van een 18de-eeuwse TUINMUUR (11), een natuurstenen gebeeldhouwde ZITBANK (12) en een HEK (13).

De in oorsprong zestiende eeuwse buitenplaats dankt de huidige verschijningsvorm grotendeels aan veranderingen die in de negentiende en twintigste eeuw in parkaanleg en bebouwing zijn doorgevoerd. In 1912 kwam de buitenplaats Voorlinden in handen van Jonkheer Hugo Loudon, civiel ingenieur en directeur van de Koninklijke Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië. Het achttiende-eeuwse landhuis, dat in de zuidoosthoek van het terrein lag (ter hoogte van Buurtweg 96 en 92-94), werd afgebroken. Op de huidige lokatie verrees omstreeks 1912 het nieuwe landhuis in Engelse Landhuisstijl naar een ontwerp van de Engelse architect R.J. Johnston uit Londen. In aansluiting op de architectuur van het huis ontwierp hij een formele tuin in Nieuwe Architectonische Tuinstijl en verschillende dienstgebouwen in Engelse Cottagestijl. Omstreeks 1913 werd de landschappelijke parkaanleg van J.D. Zocher sr. en J.D. Zocher jr., tot stand gekomen in de periode 1803-1835, getransformeerd tot een landschapspark passend bij het nieuwe landhuis. De tuinarchitect L. Springer maakte hiervoor een ontwerp. De fa. Groenewegen wordt eveneens in verband gebracht met de reorganisatie van het park.

N.B. Sinds 1950 is het landhuis in gebruik als opleidings-, vergader en conferentiecentrum.

Omschrijving

De historische buitenplaats Voorlinden wordt aan de noordzijde begrensd door de buitenplaats Blanckenburg, aan de oostzijde door de Buurtweg, aan de zuidzijde door het sportterreinencomplex Roggewoning en aan de westzijde door een hoge duinrug. Vanaf de hekpijlers en de portierswoning aan de Buurtweg loopt een geasfalteerde oprijlaan in westelijke richting, enkele dienstwoningen en de oude moestuinen passerend, naar het landhuis en verder in noordelijke richting naar het koetshuis. Het landhuis ligt iets verhoogd in de parkaanleg met voor de zuid- en oostgevel gemetselde terrassen met trappen naar de geometrische tuinaanleg.

Waardering

De gefaseerd tot stand gekomen historische buitenplaats Voorlinden is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuur- en tuinhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van een in oorsprong oudere buitenplaats met grotendeels 19de en 20ste-eeuwse parkaanleg en gebouwen in Engelse Landhuis- en Cottagestijl.

- wegens de Engelse Landhuis- en Cottagestijl van de bouwkundige onderdelen. Het complex is representatief voor de grote Engelse invloed op de landhuisbouw in Nederland, een kenmerkende ontwikkeling in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. De bouwkundige complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder het landhuis dat ook oorspronkelijke interieuronderdelen bevat.

- als redelijk gaaf bewaard representatief voorbeeld van de Gemengde Tuinstijl. Het landschappelijke parkgedeelte bevat zowel karakteristieke elementen van de vroeg 19de-eeuwse aanleg van J.D. Zocher sr. en jr. als de latere reorganisatie van F. Springer. De formele tuinaanleg rond het huis van de architect Johnston is een representatief voorbeeld van de Nieuwe Architectonische Tuinstijl, die omstreeks 1910, onder invloed van Engelse voorbeelden, in Nederland in zwang was.

De hoge ensemblewaarde van de buitenplaats wordt bepaald door de bijzondere stilistische, historisch functionele en ruimtelijke samenhang van de verschillende complexonderdelen met de uitstraling van een Engels landgoed.

De historische buitenplaats Voorlinden is van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de naastgelegen buitenplaats Blankenburg.