Wassenaar F 6969
Buurtweg 94, 2244 AH te Wassenaar
Buurtweg 96, 2244 AH te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 5

(Voormalige) dubbele DIENSTWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl naar ontwerp van de architect R.J. Johnston. Het pand staat in de nabijheid van de lokatie waar het oude huis Voorlinden met de bouwhuizen heeft gestaan. De voorgevel grenst aan een voorplein met rotonde en een cirkelvormig perk met bomen.

Omschrijving

Gespiegelde dubbele dienstwoning van één bouwlaag onder overstekend schild-zadeldak met uitzwenkende dakvoet en rode leipannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gedeeltelijke aangesmeerd met ruw pleisterwerk. Enkele en samengestelde vensters met roedenverdeling.

Symmetrische voorgevel (noord) met hoog opgaand middenrisaliet over twee bouwlagen onder schilddak. In de risaliet de entreepartijen onder twee luifels aan trekstangen. Paneeldeuren met getralied ruitje en 3-ruits zijlicht. Kopgevels (oost en west) met forse deels buitenwerks opgemetselde schoorstenen.

Symmetrische achtergevel (zuid) met hoog opgaand middenrisaliet waarin deuren en vensters. In de terugliggende geveldelen dubbele glasdeuren naar de tuin.

Op de nok van het schilddak een kleine schoorsteen. Vier plat afgedekte dakkapellen, deels met steekkapjes.

Waardering

(Voormalige), uit 1912 daterende dubbele dienstwoning van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde als historisch functioneel en ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl.

Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Dubbele dienstwoning