Wassenaar F 10950
Rijksstraatweg 426, 2243 CH te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van het complex Beikenhage vormt de VILLA die architecten Meijers en Molema (Den Haag) in 1913 ontwierpen voor opdrachtgever W. Kreukniet is gebouwd in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl. In 1917 is het huis verbouwd door de architecten Wouters en Brandes.

Rechts achter de villa (noordelijk) staat een bijbehorende dienstwoning (Pauwlaan 1). Het huis met bijbehorende dienstwoning en tuinaanleg is gelegen op het terrein van de van de buitenplaats Backershagen.

N.B. Aan de linker zijgevel (zuidwest) is een glazen uitbouw toegevoegd. De ingang is gemoderniseerd.

Van de tuinaanleg zijn met name rond het huis resten bewaard gebleven in de vorm van scheimuren van de terrassen. De scheimuren zijn opgetrokken in rode baksteen en voorzien van gepleisterde bollen.

Omschrijving

Villa bestaande uit souterrain, bel étage en verdieping onder een wolfdak met blauwe geglazuurde tuille-du-Nord pannen, overstekende goten en windveren met bloktandijsten. Zowel tegen de voor- als achtergevel een risaliet onder een steekkap. Centraal op de nok een achtzijdige lichtkoepel met bronzen dakbedekking. Verder wordt het daksilhouet verlevendigd door een klein torentje tegen de achtergevel, drie dakkapellen onder zadeldakjes met twee negenruits vensters en hoge gemetselde uitkragende schoorstenen op de nokeinden en aan de achterkant. De gevels zijn ruw gepleisterd boven een hoge plint van rode baksteen. De zuilen, balustrades en lijsten boven vensters zijn uitgevoerd in zandsteen. In de geveltoppen en onder enkele vensters verticaal witgepleisterd imitatievakwerk. In de gevels samengestelde rechtgesloten vensters met hardstenen waterdorpels, roedenverdelingen in de bovenlichten en paneelluiken aan weerszijden van de vensters.

Centraal in de symmetrische voorgevel (zuidoost) een sterk risalerende hoger opgetrokken gevelpartij, waarvan het grootste deel een ronde convexe welving heeft. Aan weerszijden van de risaliet een brede vensteras met daarvoor een balkon met balustrade op dorische zuilen met entasis. De zuilen staan op borstweringen van rode baksteen met hardstenen dekplaten. In de risaliet vijfdelige vensters onder bovenlichten, met imitatievakwerk tussen de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede verdieping drie diepliggende vierruits vensters. In de geveltop een ovaal oeil de boeuf. Zowel boven als onder de balkons dubbele terrasdeuren met bovenlichten. Onder de balkons met zijlichten, erboven met luiken en roden in de deuren.

Rechts voor de linker zijgevel (zuidwest) een kleine uitbouw van anderhalve bouwlaag, onder een half schilddakje. Verder vooral kruisvensters met luiken.

Rechts in de achtergevel (noordwest) een risaliet, links een toren met convex gebogen voorgevel onder een met lood gedekt koepeltje. Op drie hoogtes in de toren over de gehele breedte vensters met verticale stijlen. Tussen de twee onderste vensters imitatievakwerk. Boven en onder de vensters lijsten. In de achtergevel verder kleine onregelmatig geplaatste vensters en een glas-in-lood venster van het trappenhuis. Rollagen boven de vensters in de plint. Op de hoogte van het trappenhuis een houten deur met spionneervenster, die uitkomt op een houten bordes met balustrade. ook vanuit de risaliet komt er een deur uit op dit bordes. Voor de rechter zijgevel (noordoost) bevindt zich op de begane grond een luifel bestaande uit een schilddak op korte zuiltjes, die steunen op een hoge borstwering. De vormgeving is gelijk aan de ondersteuning van de balkons in de voorgevel. Onder de luifel in de gevel een getoogd portaal met aanzetstenen van hardsteen. Links van de ingang een convex venster onder een halve koepel met leien in rensdekking. Verder vooral kruisvensters met luiken.

Van het INTERIEUR zijn onder meer bewaard gebleven: De hal over twee bouwlagen met paneeldeuren en glasdeuren waarin geslepen glas in roedenverdeling; ovale ramen bovenin de deuren en ovale bovenlichten; lambriseringen met panelen; een houten trap met een leuning met gesneden balusters; een galerij met balustrade op sleutelstukken en houten gesneden kolommetjes; een plafond met afgerond hoeken; een gebrandschilderd glas-in-lood traplicht van atelier Bogtman (Haarlem), dat is ontworpen door Hen Ames en een man voorstelt met de initialen J.Z.-P.T.H.

Verder in het huis onder andere nog schoon metselwerk rondbogen en getoogde openingen, suitedeuren met geslepen glas zoals de haldeuren. In de centrale kamer op de begane grond een marmeren schouw in de hoek en een stucplafond met guirlandes en fakkels. Houten betimmeringen in lichtkoepel en onder kap.

Waardering

De villa met bijbehorende interieuronderdelen uit 1913 en terrasaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische als ontwerp in de trant van de Engelse Landhuisstijl, tot stand gekomen binnen de ontwikkling van Wassenaar tot villadorp.

In stedebouwkundig opzicht is de villa van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijksstraatweg en als ruimtelijk onderdeel van de buitenplaats Backershagen.

Het exterieur van de villa is vrijwel gaaf, van het interieur zijn enkele elementen bewaard gebleven.

Brandes, J.J. ; Zuid-Holland
Meijers ; Zuid-Holland