524620 - De Boekhorst
Wassenaar F 11048
Schouwweg 69, 2243 BH te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

Hoofdonderdeel van het landhuiscomplex 'De Boeckhorst' wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in 1913 in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van J.J.(Co) Brandes (1885-1955) in opdracht van P.J. van Ommeren. De bouwstijl van het landhuis is beïnvloed door Engelse en Duitse landhuisbouw maar de gevelbehandeling is expressionistisch in de toepassing van decoratief siermetselwerk en geglazuurde reliëftegels, uitgevoerd door de destijds toonaangevende ceramiekwerker Brouwer uit Leiderdorp-Hazerswoude. De bouwstijl van het huis is kenmerkend voor het vroege werk van Brandes. Overigens is de plattegrond en indeling van het huis aangepast aan de aanwezigheid van een eeuwenoude eik, die zich achter het huis bevindt.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met leien in Maasdekking. Overstekende gootlijst op eenvoudige klossen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met speklagen, sierblokken, lateien en lekdorpels van gele zandsteen en reliëfornamenten met dierfiguren (eekhoorns, uilen en vogels) in terracotta. Deze dieren werden aangetroffen op het terrein voor de bouw van het huis. Vensters en dubbele glasdeuren onder bovenlichten met glas-in-loodramen in heldere kleuren. De vensters en deuren zijn afgehangen met luiken. In de hoek van de risaliet aan de rechter zijgevel (noordoost) het entreeportiek met rondbogen op gedecoreerde kraagstenen van gele zandsteen. In het portiek zandstenen reliëfs met afbeeldingen van een esculaap en drie schilden. De dubbele geverniste paneeldeur heeft een driedelig halfrond bovenlicht met glas-in-lood. Boven het portiek een hoekbalkon met houten kolom onder latei op natuurstenen gedecoreerde kraagstenen. De voorgevel (zuidoost) aan de straatzijde wordt gedomineerd door een hoog opgaande gevelpartij onder steekkap waarvan de geveltop is gevuld met decoratief metselwerk en reliëfstenen met eekhoorns, uilen en vogels. Beganegronds een erker met afgesnoten hoeken en daarboven een gelijkvormig overdekt balkon met houten kolommen en gemetselde balustrade. Balkondeuren. Driedelig zoldervenster met zesruits vensters. Links in de gevel een dubbele glasdeur tussen even zo grote zijlichten, de verdiepingsvensters vertonen dezelfde driedeling. Tegen de linker zijgevel (zuidwest) een loggia met granitovloer en zandstenen gecanneleerde kolommen met fantasiekapitelen onder een balkon met luidbel. Dubbele glasdeuren naar loggia en balkon. Rechts van de loggia een rechthoekige erkerpartij met kleine vensters onder een balkon met gemetselde balustrade. Een dubbele glasdeur komt uit op het balkon. Aan de achtergevel (noordwest) een hoog opgaande gevelpartij met erker en balkon en rijk geornamenteerde topgevel als aan de voorgevel.

INTERIEUR. Het redelijk gave interieur bevat onder meer een tochtportaal en een centrale hal met marmeren vloer en lambrisering en dubbele glasdeuren naar de vertrekken. De hal met houten bordestrap wordt verlicht door een plafondlicht met gekleurd glas-in-loodraam. De onderste gebogen traparm loopt naar het bordes met gebogen hoge paneellambrizering en vandaar gaat een rechte steektrap naar de verdieping. Op de verdieping een vide met rondbogen op zandstenen kolommen met Oosters aandoende reliëfornamenten die deels zijn verguld.

Waardering

Het landhuis 'De Boeckhorst' met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als gaaf en representatief voorbeeld van een vroeg 20ste eeuws landhuis met bijgebouwen, naar voorbeeld van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- als kenmerkend voorbeeld van de vroege landhuisbouw van J.J. Brandes, uit de periode dat hij was geassocieerd met Hoek en Wouters. De strenge Rationele bouwstijl is geïnspireerd op eigentijdse Duitse landhuisbouw en verlevendigd door de ornamentiek. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Van het oorspronkelijke interieur resteert onder meer de centrale hal met trappenhuis.

Het landhuis heeft als hoofdonderdeel van het complex stedebouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering aan de Schouwweg.

Ook invloed Duitse landhuisstijl

Brandes, J.J. ; Zuid-Holland