Inleiding

Het landhuiscomplex 'De Boeckhorst' bestaat uit een WOONHUIS (1) met TOEGANGSHEK (2), BRUG (3) en een DUBBELE DIENSTWONING MET GARAGES (4).

Het complex is tussen 1913 en 1916 gebouwd als zomerverblijf naar een ontwerp van J.J.(Co) Brandes (1885-1955) in opdracht van P.J. van Ommeren, die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van het (villa)dorp Wassenaar. In deze periode was Brandes geassocieerd met het architectenbureau van Z. Hoek en J.Th. Wouters. De bouwstijl van het landhuis is beïnvloed door Engelse en Duitse landhuisbouw maar de gevelbehandeling is expressionistisch in de toepassing van decoratief siermetselwerk en geglazuurde reliëftegels. Deze zakelijk expressionistische bouwstijl van het huis is kenmerkend voor het vroege werk van Brandes. Overigens is de plattegrond en indeling van het huis aangepast aan de aanwezigheid van een eeuwenoude eik, die zich achter het huis bevindt. Het siersmeedwerk van het inrijhek en de brugleuning is in decoratieve Art Deco-stijl uitgevoerd.

Omschrijving

Het terrein van 'De Boeckhorst' ligt op de hoek van de Schouwweg en de Koekoekslaan. De tuin is het restant van oorspronkelijk duinbos of de overgang van duin naar polder, met enkele monumentale loofbomen, taxus en rododendron. Het landhuis staat op afstand van de Schouwweg, de dienstwoning ligt vlakbij het toegangshek. In de lichtvormig slingerende laan van het hek naar het landhuis ligt de brug over een waterloop (boezemsloot), die eindigt in een kleine vijver. Beide panden zijn opgetrokken in rode baksteen onder samengestelde zadeldaken met leibedekking.

Waardering

Het complex van 'De Boeckhorst' uit 1913-1916 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als gaaf en representatief voorbeeld van een vroeg 20ste eeuws landhuis met dienstgebouw, naar voorbeeld van buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- als kenmerkend voorbeeld van de vroege landhuisbouw van J.J. Brandes, in zakelijk expressionistische trant geïnspireerd op eigentijdse Duitse landhuisbouw en verlevendigd door de ornamentiek. De complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft stedebouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang tussen de verschillende complexonderdelen en de beeldbepalende situering aan de Schouwweg.