Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524624
Complexnummer
524620 - De Boekhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/21
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 11074
Schouwweg 68, 2243 BH te Wassenaar
Schouwweg 68 A, 2243 BH te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 4

Bij het landhuis De Boeckhorst behorende dubbele DIENSTWONING oorspronkelijk met onderliggende GARAGES eerst gebouwd als enkele dienstwoning tussen 1913 en 1916 in naar een ontwerp van J.J.(Co) Brandes (1885-1955) in opdracht van P.J. van Ommeren in zakelijk expressionistische stijl. De bouwstijl van de dienstwoning is een vereenvoudigde variant van de bouwtrant van het woonhuis die beïnvloed is door Engelse en Duitse landhuisbouw. In 1936 is de dienstwoning verdubbeld, waarbij de nieuwe woning werd gespiegeld aan de bestaande woning. De garages zijn thans bij de woningen betrokken.

Omschrijving

Het samengestelde bouwvolume van de dubbele dienstwoning telt één bouwlaag en bestaat uit twee in hoofdvorm spiegelbeeldige, identieke woonhuizen onder zadeldaken met leien in Maasdekking en daartussen een plat afgedekt tussenlid met 3 vensters. Net als bij het landhuis zijn de gevels opgetrokken in rode baksteen en voorzien van natuurstenen hoek- en sluitstenen en decoratieve terracottategels. De enkele en samengestelde vensterpartijen met kleine roedenverdeling zijn afgehangen met luiken. In de puntgevels van de woonhuizen aan de straatzijde (zuidoost) beganegronds links twee vensters en rechts een originele houten garagedeur met panelen. De garagedeuren zijn omlijst met een rand van decoratieve terracottategels. Op de hoeken van de woonhuizen de entrees in hoekportieken, links met houten en rechts met terracottategels beklede hoekkolom.

Waardering

De dubbele dienstwoning met garages uit 1913-1916 is van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen bij het landhuis De Boeckhorst en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524620. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)
Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Ook invloed Duitse Landhuisstijl
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Brandes, J.J. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur