Wassenaar F 9755
Schouwweg 107, 2243 BP te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 2

Bij het landhuis Nijenstede behorende GARAGE gebouwd in 1915 in opdracht van Ewald Behle naar tekeningen van de architectencombinatie J.T. Wouters en J.J. Brandes in een stijl die geïnspireerd is op de Engelse Landhuisstijl.

Omschrijving

Eenlaags pand met een vierkante plattegrond opgetrokken in rode baksteen onder een met leien in Maasdekking gedekt schilddak. Centraal op de nok een vierkante schoorsteen met decoratief uitgemetselde top. Het pandje heeft twee dakkapellen met gekoppelde vierruits vensters.

In de zuidzijde is de garagedeur geplaatst, aan de straatzijde (west) twee gekoppelde vensterpartijen.

Waardering

Uit 1915 daterende garage van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde

- als historisch functioneel, ruimtelijk en stilistisch onderdeel van het vroeg twintigste eeuwse villacomplex Nijenstede;

- als een vroeg voorbeeld van bebouwing in het nieuw te stichten villapark op een deel van het voormalige landgoed "Oud Wassenaar".

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L)