Inleiding

WOONHUIS 'Nijenstede' (1) van het type landhuis met GARAGE (2) gebouwd in 1915 in opdracht van Ewald Behle naar tekeningen van de architectencombinatie J.T. Wouters en J.J. Brandes. Beide panden zijn vormgegeven in een overeenkomstige stijl geïnspireerd op de Engelse Landhuisstijl. De TUIN die eveneens uit de bouwtijd stamt is aangelegd in Nieuw Architectonische stijl en is omgeven door MUUR met TOEGANGSHEK (3).

Het complex ligt in het villapark Oud Wassenaar dat aan het begin van de 20e eeuw ontstond toen N.V. Exploitatiemaatschappij Park Groot Haesebroek een groot deel van het voormalige landgoed "Oude Wassenaar" kavelgewijs begon uit te geven. De ruime percelen werden in de trant van het naastgelegen Park Groot Heasebroek" met landhuizen en bijgebouwen in historiserende stijlen bebouwd. Vooral het architectenbureau van Z. Hoek en J.T. Wouters, die eveneens samenwerkte met C.C. Brandes, heeft hierbij een grote rol gespeeld. De villawijk met het in fasen ontwikkelde stratenpatroon en de verspreid liggende bebouwing, heeft zijn landschappelijke, lommerrijke atmosfeer, die doet denken aan het karakter van het voormalige landgoed, behouden.

Omschrijving

In het villapark Oud Wassenaar gelegen woonhuis met garage waarvan het woonhuis iets teruggerooid, met de langsgevel evenwijdig aan de Schouwweg ligt. De garage staat direct aan de straat en sluit aan op een bakstenen muur die parallel aan de weg het perceel omgrenst. Aan de achterzijde van het huis (oost) is de tuin aangelegd. Het huis kan bereikt worden via een smeedijzeren hek naast de garage dat tussen twee uitgemetselde hekpijlers geplaatst is of via een tweede ingang aan de zuidelijke zijde van het perceel die gemarkeerd wordt door twee uitgemetselde pijlers waarop twee lantaarns geplaatst zijn.

Waardering

Uit 1915 daterende complex Nijenstede is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als vroeg twintigste eeuws voorbeeld van een villacomplex in Engelse Landhuisstijl, als voorbeelden uit het oeuvre van de architectencombinatie J.T. Wouters en C.C. Brandes en kenmerkend voor de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

De onderdelen van het complex zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de historisch ruimtelijke, functionele en stilistische eenheid.