524731 - Waterleidingcomplex
Zwarteweg 6, 5915 XE te Venlo
Zwarteweg 8, 5915 XE te Venlo

Omschrijving

Inleiding Blok van twee dienstwoningen, aanvankelijk gebouwd als dienstwoning annex kantoor als onderdeel van het waterleidingcomplex. De woningen staan op een rechthoekig grondvlak in lengterichting achter de rooilijn aan de Zwarteweg te Venlo. Daarbij staan de woningen haaks op het even ten zuiden ervan gelegen pompgebouw; het gehele complex ligt direct aan de voet van de steilrand. De dienstwoningen zijn in 1888-1889 in 19e eeuwse traditionele stijl gebouwd en ontworpen door de architecten J. Jonkergouw en F. Keuller, overigens met duidelijke invloeden van de Chaletstijl. Naast de topgevel waren aanvankelijk ook de linker en rechterzijgevel voorzien van Chaletornamentiek; deze zijn echter rond de Tweede Wereldoorlog verwijderd vanwege vochtproblemen. Na de sluiting van het waterleidingcomplex bleef de woonfunctie van de woningen behouden. In 1966 werden de woningen uitgebreid gerenoveerd. Het linkerdeel, pand Zwarteweg 8, leed in 1975 behoorlijke bliksem en brandschade, maar werd volledig hersteld. In de jaren '90 van de 20e eeuw werden de dienstwoningen fors van binnen verbouwd.

Omschrijving

Eenlaagse dienstwoningen met topgevel en kapverdieping in lengterichting onder zadeldak met overstek en mastgoot, gedekt met kruispannen. Het gebouw heeft een hoge bakstenen plint met een opstand van rode machinale baksteen met metselwerk in kruisverband. De indeling was nagenoeg symmetrisch met links een dienstwoning en rechts het beoogde kantoor, vrijwel direct ook dienstwoning. De symmetrie is ook duidelijk zichtbaar in het exterieur van het pand. Het middendeel van de frontgevel is vooruitspringend en gaat over in een topgevel met houten dakoverstek en Chaletornamentiek; in deze ornamentiek is hetzelfde trapmotief verwerkt, als in de voorgevel van het pompstation. Rechthoekige houten vensters en kozijnen; oude Duitse schuiframen uit 1880 met T-venster-roedenverdeling, waarvan een enkele nog met het originele glas. De deuren (allen vernieuwd) zijn voorzien van bovenlicht. Hardstenen dorpels en lateien. Boven de lateien bakstenen segmentbogen, waarvan de velden zijn gevuld met siermetselwerk. De indeling van de VOORGEVEL is als volgt. Links een dubbel venster, vervolgens de voordeur van Zwarteweg 8. De topgevel, met twee vensters, behoord geheel tot Zwarteweg 6. Tussen genoemde vensters de originele hardstenen brievenbus ten behoeve van het kantoor, met de aanduiding: "brieven". In de segmentbogen van genoemde topgevelvensters een hardstenen sluitsteen, welke een gevelsteen dragen met de tekst: "waterleiding". Boven deze gevelsteen in de topgevel nog een klein venster. Rechts van de topgevel de voordeur van nr. 6 met een dubbel venster. In de RECHTERZIJGEVEL links en rechts een venster, op de verdieping idem, maar dan gecentreerd. Op de daklijst zijn de aanhechtingspunten van de verwijderde Chaletconstructies nog zichtbaar. De ACHTERGEVEL vertoont links (Zwarteweg 6) een deur met venster en rechts daarvan een WC-raampje. Vervolgens een venster met deur (Zwarteweg 8), gevolgd door een klein WC-raampje, en opnieuw een venster met deur. De LINKERZIJGEVEL vertoont dezelfde opbouw als de rechterzijgevel. Beide woningen bezitten geen INTERIEUR\twaarden meer, met uitzondering van het balkenplafond in het voormalige kantoorvertrek van pand Zwarteweg 6. Bovendien werd midden jaren '90 van de 20e eeuw de indeling van beide woningen veranderd door het naar voren halen van de trap waardoor de karakteristieke doorlopende gang verdween. Ook werden enkele ruimten doorgebroken.

Waardering

De dienstwoningen zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de groei van de zorg voor de levering van schoon drinkwater en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de drinkwatervoorziening. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Het object heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere en functionele situering nabij de steilrand en de nog andere aanwezige relicten van het waterleidingcomplex. De dienstwoningen zijn van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en zijn tamelijk gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

19e eeuws traditioneel met invloeden van chaletstijl