524734 - Boerderijcomplex
Sint Urbanusweg 75, 5914 CA te Venlo
Sint Urbanusweg 77, 5914 CA te Venlo

Inleiding

Boerderij met aan de westgevel aangebouwde kruiskapel als onderdeel van het complex kapel van Genooi. De boerderij dateert uit omstreeks 1846 en werd omstreeks dat jaar aan de kopgevel (westzijde) voorzien van de kruiskapel. De boerderij is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme. De kruiskapel toont invloed van Neogotiek.

Omschrijving

De boerderij van het langgeveltype telt een bouwlaag onder een zadeldak met Hollandse pannen. In het gedeelte van de boerderij aan de westzijde is het woonhuis ondergebracht. Het bedrijfsgedeelte ligt aan de oostzijde. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in kruisverband. Rechthoekige houten vensters met rondboogvormige bovenlichten. Rechthoekige houten deuren en poorten. Natuurstenen dorpelstenen. Zadeldak met oude hollandse pannen. Gecementeerde plint. Rechthoekige dubbele voordeur met rondboogvormig bovenlicht met aan weerszijden een venster met rondboogvormig bovenlicht. In het rechtergeveldeel een klein poortje en een venster van omstreeks 1970. Onder de dakrand kleine blinde segmentboogvormige venstertjes. In de voorgevel van het bedrijfsgedeelte een dubbele rechthoekige houten deur met rondboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van deze deur segmentboogvormige betonnen stalvensters van omstreeks 1970. Diverse verbouwingssporen. In een van de dichtgezette rondbogen een gevelsteen met het jaartal 1846 RCK VENLO. De kopgevel aan de oostzijde van de boerderij is omstreeks 1970 deels vernieuwd. In de eerste bouwlaag een houten poortje met aan weerszijden een stalvenster. In de topgevel twee rechthoekige houten luiken met daarboven een halfronde nis. In de achtergevel in het woonhuisgedeelte twee vierkante vensters met houten kozijnen. Onder dakrand halfronde nissen met imitatievensters. In het bedrijfsgedeelte een grote houten schuifpoort; in het rechtergeveldeel enkele kleine segmentboogvormige houten deurtjes; segmentboogvormige betonnen stalvensters van omstreeks 1970. De structuur van het interieur is in tact. Het keldergedeelte aan de zijde van de aangebouwde kruiskapel is vermeldenswaardig. In deze kelder een vloer met hardsteen tegels met in een van de vloertegels een monogram. In deze kelder is ook de halfronde wand van het absisgedeelte van de kapel zichtbaar.

De KRUISKAPEL is tegen de kopgevel aan de westzijde van de boerderij gebouwd. De halfronde kapel heeft een gecementeerde plint en een opstand in baksteen met metselwerk in kruisverband. Segmentboogvormige dubbele houten toegangsdeur met smeedijzeren beslag. Aan de bovenzijde van de deur een natuurstenen gevelsteen uit 1846. De dubbele deur heeft een spitsboogvormig bovenlicht met glas-in-lood. Aan weerszijden van de toegang twee spitsboogvormige vensters met glas-in-lood. Vensters en bovenlicht met natuurstenen dorpels. De kapel is aan de voorzijde deels voorzien van een bordes met treden. De kapel heeft een kegelvormig dak met leien. In de kopgevel van de boerderij aan weerszijden van de kapelaanbouw een rondboogvormige deuropening met aan de bovenzijde een halfronde nis. Aan beide zijden een uitgekraagde topgevel Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. De halfronde kapelruimte heeft een vloer met hardstenen tegels. Het houten barok altaar dateert uit de 17de eeuw en is afkomstig uit de oudere hoofdkapel. Het houten altaar staat op een roze marmer tafel. Twee glas-in-lood ramen dateren uit 1937: glazenier Max Icks en Zonen uit Venlo. Twee glas-in-lood ramen dateren uit 1920 van Atelier C. van Straaten en Boom te Utrecht. De kapelwand heeft een lambrisering in oranje geglazuurde tegeltjes met een zwarte bies.

Waardering

De boerderij met aangebouwde kruiskapel bezit als onderdeel van het complex kapel van Genooi cultuurhistoriche waarde vanwege het belang voor de religieuze geschiedenis van Nederland met name voor de geschiedenis van bedevaartplaatsen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van met name de kruiskapel voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van religieuze complexen in Nederland. De boerderij met aangebouwde kruiskapel bezit als onderdeel van het complex kapel van Genooi ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo aan de rand van de bebouwde kom. De boerderij met aangebouwde kruiskapel zijn tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid met name van de kruiskapel.

Nee Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1)

met invloed neogotiek.