Omschrijving

Het complex omvat de volgende drie onderdelen. De oude kapel van Genooi, deze dateert uit 1631 en is krachtens de Monumentenweg 1988 beschermd (monumentnummer 37208). Deze oude kapel werd in 1916 uitgebreid naar ontwerp van dr. P.J.H. Cuypers. De naastgelegen boerderij dateert van omstreeks 1846; de fundamenten zijn mogelijk nog iets ouder. Deze boerderij werd in 1846 aan de kopgevel voorzien van een kruiskapel. Tegenover deze boerderij en parallel eraan werd in 1864 nog een schuur gebouwd. Het complexterrein wordt aan de westzijde begrensd door de Genooyerweg en aan de noordzijde door de Genooyer Kapelweg. Aan de west- en noordzijde van het terrein bevindt zich een kleine waterloop. Op het terrein bevinden zich enkele boomgroepen en solitairen. Kapel, boerderij met kruiskapel en schuur zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme, beide kapellen tonen elementen van de Neogotiek. Het gebruikte bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Boerderij en schuur hebben een zadeldak met Hollandse pannen.

Waardering

Het complex kapel van Genooi bestaande uit (1) oude kapel, (2) boerderij met kruiskapen en (3) schuur, bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de religieuze geschiedenis van Nederland met name voor de geschiedenis van bedevaartplaatsen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van de complex voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van religieuze complexen in Nederland. Het complex kapel van Genooi bezit ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo aan de rand van de bebouwde kom. Het complex is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van de meeste gebouwen.