524734 - Boerderijcomplex
Tegenover Sint Urbanusweg 75, 5914 CA te Venlo
Tegenover Sint Urbanusweg 77, 5914 CA te Venlo

Inleiding

De schuur behorend bij het complex kapel van Genooi dateert uit 1864 en is parallel aan de boerderij gebouwd. De schuur is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme.

Omschrijving

De langwerpige schuur telt een bouwlaag onder een zadeldak met oude Hollandse pannen. Baksteen in kruisverband. Onder de dakrand gemetselde boogfriezen. In het midden van de voorgevel een segmentboogvormige houten deur met hardstenen dorpel. Aan de linker- en rechterzijde een segmentboogvormig stalvenster. In de kopgevel aan de oostzijde een grote segmentboogvormige houten schuurpoort met hardstenen aanzet- en sluitstenen. In de sluitsteen het jaartal 1864. In de topgevel van de kopgevel een segmentboogvormige nis. In de kopgevel aan de westzijde eveneens een segmentboogvormige houten schuurpoort met aanzet- en sluitstenen. Links van deze poort twee vensters van omstreeks 1970. In de achtergevel in het rechtergeveldeel twee hoge rechthoekige vensters van omstreeks 1970 met rechts hiervan een segmentboogvormig stalvenster. Eveneens gemetselde boogfriezen onder de dakrand. De indeling en uitmonstering van het INTERIEUR zijn gemoderniseerd. Het dak heeft de authentieke houten spanten.

Waardering

De schuur bezit als onderdeel van het complex kapel van Genooi cultuurhistoriche waarde vanwege het belang voor de religieuze geschiedenis van Nederland met name voor de geschiedenis van bedevaartplaatsen. De schuur bezit als onderdeel van het complex kapel van Genooi ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo aan de rand van de bebouwde kom. De schuur is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)