Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524875
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Hofdijk
Complexnummer: 
524874 - Complex Nieuwlandersingel
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
10922/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alkmaar
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Alkmaar
X-Y coördinaat: 
111510 - 515832

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS "Hofdijk" is in 1907 in Art Nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer, tegelijkertijd met het naastgelegen woonhuis Nieuwlandersingel 53. Het hoekpand vormt een onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar.

Omschrijving

Hoekpand op langwerpige rechthoekige plattegrond met souterrain en twee bouwlagen onder een samengestelde kap met rode tuiles du Nordpannen. Boven het in blokken gepleisterde souterrain zijn de voor- en zijgevel opgetrokken in oranje verblendsteen, de achtergevel in bruine baksteen. De schuifvensters hebben deels nog de oorspronkelijke roedenverdeling in de bovenlichten. Boven de vensters in de voorgevel lateien van grijze (kunst)steen en boven de gevelopeningen in de zijgevel koppenlagen van gele baksteen. De gevel aan de Nieuwlandersingel telt drie vensterassen in een erkerpartij met afgesnoten hoeken. Op souterrainniveau drie recht gesloten vensters met middenstijl. De middelste vensteras eindigt in een topgevel met windveren en makelaar boven een rondboogvormig zoldervenster. In de linker vensteras op de verdieping een dubbele glasdeur met getoogde ramen die opent naar een balkon. De entree bevindt zich ongeveer in het midden van de zijgevel aan de Hofdijkstraat en ligt iets verdiept onder een latei. Een hoge trap met ijzeren hekwerk evenwijdig aan de gevel leidt naar de monumentale dubbele geverniste deur onder bovenlicht met kleine roedenverdeling. In de deuren vierruits vensters met daarboven ronde ramen. In de smalle zijlichten aan weerszijden van de deur gekleurde glas-in-loodramen. Links van de entree op de begane grond een gekoppeld venster en rechts een vensteras met twee schuifvensters boven elkaar. Boven de daklijst uiterst rechts een topgevel met rondboogvormig zoldervenster en windveren met makelaar als aan de voorgevel. Links daarvan een kleine dakkapel met venster en een schoorsteenpartij.

In de achtergevel op de bel etage rechts een dubbele glasdeur tussen zijlichten en gekleurde glas-in-loodramen in de bovenlichten. Daarboven een balkon waarop een dubbele glasdeur opent en daarboven een zoldervenster. Links een eenvoudige deur en venster in een plat afgedekte uitbouw en daarboven twee rondboogvormige traplichten met gekleurde glas-in-loodramen.

INTERIEUR. Het interieur uit de bouwtijd is grotendeels bewaard gebleven met de oorspronkelijke plattegrondindeling, de kamers-en-suite op de begane grond en verdieping, de paneeldeuren en de ornamentstucplafonds, marmeren schouwen en glas-in-loodramen voorzien van rijke Art Nouveau-decoraties.

Waardering

Het herenhuis "Hofdijk" uit 1907 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHofdijkstraat21814 ECEmmakwartierAlkmaar

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AlkmaarF1812

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveaustijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kalverboer, E. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur