Inleiding

Complex van zes aaneengesloten HERENHUIZEN met voorgevels in kleurige Art Nouveaustijl, in de periode 1904-1909 gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect E. Kalverboer. De panden zijn beeldbepalend gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht van Alkmaar tegenover het Kennemerpark.

Omschrijving

Het bouwblok bestaat uit zes afzonderlijke woonhuizen, waarvan de middelste vier in hoofdvorm en plattegrondindeling vrijwel identiek zijn. De huizen tellen elk een souterrain en twee bouwlagen onder een kap. De buitenste halfvrijstaande panden hebben een afwijkende hoofdvorm en indeling. Het in blokken gepleisterde souterrain en de gemetselde balustrade langs de dakranden vormen de verbindende elementen aan de voorgevel. De voorgevels van de afzonderlijke herenhuizen zijn in kleurige combinaties van gele, rode en oranje verblendsteen opgetrokken en hebben verschillende gevelbeëindigingen. In de huizen zijn gelijkvormige interieuronderdelen in Art Nouveautrant bewaard gebleven zoals trappenhuizen, ornamentstucplafonds, schouwen en glas-in-loodramen.

Waardering

Het complex "Nieuwlandersingel" omvat zes herenhuizen uit de periode 1904-1909 en is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representanten van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect E. Kalverboer. De woonhuizen hebben tevens situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark.