Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524878
Complexnummer
524874 - Complex Nieuwlandersingel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82755/94
Kadastrale aanduiding
Alkmaar F 1677
Nieuwlandersingel 54, 1814 CK te Alkmaar

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS "Villa Emma" uit 1905 is tegelijkertijd gebouwd met het naastgelegen pand Nieuwlandersingel 55, naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven een souterrain twee bouwlagen en een zolder onder afgeknot schilddak met gesmoorde kruispannen. De voorgevel is boven het gepleisterde souterrain op decoratieve wijze opgetrokken in rode en gele verblendsteen, de achtergevel is wit gesausd. De schuifvensters zijn grotendeels voorzien van een vertikale roedenverdeling in de bovenlichten en gekleurd glas-in-lood in Art Nouveautrant. Boven de vensters aan de onderzijde getoogde strekken van gele verblendsteen met aanzetstukken van grijze (kunst)steen. De voorgevel telt drie vensterassen waarvan de de brede middelste in een verhoogde gevelpartij met recht gesloten geveltop waarop oorspronkelijke een puntgevel was aangebracht. Op de verdieping een dubbele glasdeur met rondboogvormige ramen en een bovenlicht onder natuurstenen latei naar een houten balkon op consoles. Het rondboogvormige zoldervenster in de geveltop is drieledig. De middelste vensteras wordt geaccentueerd door een gemetselde rondboog van gele strengperssteen. In de afgesnoten linker vensteras twee schuifvensters boven elkaar en in de rechter vensteras op de bel etage de entree. Een trap van 6 treden leidt naar de oorspronkelijke paneeldeur in Art Nouveautrant onder drieruits bovenlicht. Daarboven een verdiepingsvenster met openslaande ramen onder een bovenlicht en in het dakschild een kleine dakkapel onder zadeldakje. Aan de achterzijde is de bel etage iets uitgebouwd en bevat links een eenvoudige glasdeur met zijlicht en rechts een groot venster. Op de verdieping een balkon over de hele breedte van de gevel met rechts openslaande glasdeuren onder vijfruits bovenlicht en links een schuifvenster.

INTERIEUR. Het interieur uit de bouwtijd is grotendeels bewaard gebleven met onder meer de oorspronkelijke plattegrondindeling, tochtpui en trap, paneeldeuren en ornamentstucplafonds, schouwen en glas-in-loodramen in Art Nouveau trant.

Waardering

Het herenhuis "Villa Emma" uit 1905 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524874. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kalverboer, E. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur