524874 - Complex Nieuwlandersingel
Alkmaar F 1675
Nieuwlandersingel 56, 1814 CK te Alkmaar

Inleiding

HERENHUIS "Villa Wilhelmina" is in 1904-1905 gebouwd naar ontwerp van de architect E. Kalverboer. Het pand maakt onderdeel uit van het complex "Nieuwlandersingel" langs de Singelgracht tegenover het Kennemerpark in Alkmaar.

Omschrijving

Het herenhuis heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en telt boven het souterrain twee bouwlagen en een zolder onder afgeknot schilddak met grotendeels rode Hollandse pannen. Het linker dakschild is gedekt met gesmoorde kruispannen. De voorgevel is boven het gepleisterde souterrain op decoratieve wijze opgetrokken in oranje en gele strengperssteen, de achtergevel in bruine baksteen. De schuifvensters zijn grotendeels voorzien van een vertikale roedenverdeling in de bovenlichten. Boven de vensters aan de onderzijde getoogde strekken van gele verblendsteen met aanzetstukken van grijze natuursteen. De voorgevel telt vier vensterassen waarvan de linker drie in een erkeruitbouw met afgesnoten hoeken. De middelste brede vensteras bevindt zich in een verhoogde gevelpartij met ver overstekende houten puntgevel met windveren en makelaar. Op de verdieping een dubbele glasdeur met rondboogvormige ramen en een bovenlicht naar een Frans balkon. Onder de topgevel een balkon met gemetselde balustrade waarop een glasdeur met spitsboogvormig bovenlicht en rondboogvormige zijlichten opent. In de afgesnoten vensterassen schuifvensters met tweeruits bovenlichten en in de rechter vensteras op de bel etage de entree in een portiek met tegellambrizering in Art Nouveaustijl. Een hardstenen trap van vijf treden leidt naar de paneeldeur onder drieruits bovenlicht. Daarboven bevindt zich een verdiepingvenster met openslaande ramen onder een vierruits bovenlicht en in het dakschild een kleine dakkapel. Aan de achterzijde is de bel etage iets uitgebouwd en bevat links een eenvoudige glasdeur met zijlicht en rechts een schuifpui onder zesruits bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen. Op de verdieping een balkon over de hele breedte van de gevel.

INTERIEUR. Van het interieur uit de bouwtijd zijn onder meer de oorspronkelijke plattegrondindeling, trap, paneeldeuren en ornamentstucplafonds en glas-in-loodramen in Art Nouveau trant bewaard gebleven.

Waardering

Het herenhuis "Villa Wilhelmina" uit 1905-1905 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gave representant van de Art Nouveaustijl, zowel uit- als inwendig, uit het oeuvre van de architect Kalverboer. Het huis heeft tevens situationele waarde als onderdeel van het complex "Nieuwlandersingel" dat zeer beeldbepalend is gesitueerd langs de zuidrand van de Singelgracht tegenover het Kennemerpark.

Kalverboer, E. ; Noord-Holland