524892 - Israëlitische begraafplaats
Alkmaar E 4639
Alkmaar, Westerweg BY 107, Westerhoutkwartier

Omschrijving

Het BEGRAAFPLAATSHEK is boven een lage muur van rode baksteen uitgevoerd als smeedijzeren spijlenhek. De vierkante spijlen hebben een golvend uitlopende top. Het hek wordt gedragen door getorste hoofdspijlen die aangebracht zijn in de betonnen deksteen van de haaks op de genoemde muur staande dwarsmuurtjes. De spijlen direct ter weerszijden van de getorste spijlen worden aan de achterzijde geschoord door een eveneens in de betonnen deksteen verankerde ijzeren schoor die zich bovenaan in tweeën splitst. Ter hoogte van de getorste spijlen wordt het hek bekroond door siersmeedwerk. Rechts van het midden van het hek bevindt een dubbel toegangshek afgehangen aan gemetselde hekpijlers van rode baksteen waalformaat. De twee draaivleugels zijn voorzien van rijk siersmeedwerk in art-nouveaustijl. Ter weerszijden van het dubbele toegangshek bevindt zich een neveningang in de vorm van een enkel draaiend deel voorzien van vergelijkbaar siersmeedwerk en een plaatijzeren banderol waarin Hebreeuwse letters zijn uitgespaard. De vertaling van de Hebreeuwse tekst luidt: "Van stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren".

Waardering

Het hek in Art Nouveautrant uit 1902 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek gaaf bewaard gebleven onderdeel van de Israëlitische begraafplaats (monnr. 7464), gelegen in de Alkmaarderhout.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Israëlitische begraafplaats

Israëlitische Gemeente Alkmaar ; Noord-Holland
Ooms, C.J. ; Noord-Holland