Inleiding

Complex "Israëlitische begraafplaats" bestaande uit het in oorsprong uit 1747 daterende BEGRAAFPLAATSTERREIN (monnr. 7464), het METAARHUIS uit 1923 en HEK uit 1902.

Omschrijving

Het metaarhuis in Late Amsterdamse Schoolstijl werd in 1923 gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit (Zaandam 1874 - Alkmaar 1941). Opdrachtgever was het bestuur van de Israëlitische Gemeente in Alkmaar. Het metaarhuis met de overhoekse steunberen lijkt te verwijzen naar de Tempel van Jeruzalem uit het Oude Testament. Het smeedijzeren hek langs de Westerweg dateert uit 1902 en werd ontworpen door de Alkmaarse architect C.Ooms (Krommenie 1864). Het dubbele toegangshek in het midden en de neveningangen ter weerszijden zijn voorzien van art nouveau siermotieven en uitgespaarde Hebreeuwse letters. De Israëlitische begraafplaats ligt aan de oostkant van de Westerweg in het zuidelijke gedeelte van de Alkmaarderhout. Het hek bevindt zich langs de Westerweg met in het midden het toegangshek en daarachter in de middenas het metaarhuis.

Waardering

Het complex "Israëlitische begraafplaats" bestaande uit het in oorsprong 18de-eeuwse begraafplaatsterrein, het metaarhuis uit 1923 en het hek in Art Nouveautrant uit 1902 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven Joodse begraafplaats met karakteristieke onderdelen, gelegen aan de rand van de Alkmaarderhout.